Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Egyesül a Warner Music és az EMI

2000.01.24. 12:22
Még ki sem heverte a köz a Time Warner és az America Online közötti egyesülés hírét, máris itt a következő húzás. A Time Warner bejelentette, hogy összefekszik a brit EMI Grouppal, létrehozva ezzel a világ legnagyobb zenei kiadóját.

A Time Warner és az EMI 20 milliárd dolláros közös vállalalkozása komoly sztárkoncentrációt okoz a zenei életben. Az amerikai Warner Music egyebek között Chert, Eric Claptont, Phil Collinst, Madonnát, a Metallicát és az REM-et adja közösbe, míg az EMI a Beatles, Rolling Stones, Spice Girls, Garth Brooks és a Smashing Pumpkins vezette csapatát teszi a kalapba.

Az új vállalaton fele-fele arányban osztozkodik a két cég, de a Time Warner részvényenként egyszeri 1 font hálapénzzel jutalmazza az EMI tulajdonosait. Az új cég vezetéséért így összesen 1 milliárd dollárt fizet a Warner, ezáltal hat széket foglalhat a 11 tagú igazgatótanácsban. Roger Ames a Warner Music igazgatótanácsának elnöke lesz az új cég vezérigazgatója, az igazgatótanács vezetésén pedig Eric Warner, az EMI első embere és Richard Parsons, a Time Warner elnöke fog osztozni. Az egyesülést még jóvá kell hagyniuk a részvényeseknek és a felügyeleti szerveknek. A szép remények távlatában azonban máris 20%-ot ugrott az EMI részvényeinek értéke.

A világelső pozícióra pályázó Warner-EMI a Universal Music Grouppal fog közvetlenül versenyezni. A kanadai Seagram 10,2 milliárd dollárért vásárolta meg a Polygram zenei részlegét, majd egybeolvadt a Universallal. Korábban a német Bertelsmann csoport érdeklődött az EMI iránt, az egyesülés hírére azonban bejelentette, hogy nem kívánja túllicitálni a Warner ajánlatát. Elemzők szerint a konkurencia nem fog ilyen könnyedén lemondani az EMI-ről, egyesek a Sony Music, mások Rupert Murdoch News Corporation birodalmának lépésére várnak.

Az új cégnek becslések szerint éves 8 milliárd dolláros eladásai lesznek és több jónevű lemezkiadót egyesítenek, többek között a Virgint, az Atlanticot, WEA-t és a HMV-t. Az egyesülés az AOL-Time Warner fúzió fényében külön aggodalmat keltett, hiszen nem egyszerűen a piac mintegy 25%-ának koncentrálódását jelenti. A Warner-EMI az egyesült telefonos, kábeles és egyéb internethozzáférésein keresztül közvetlen értékesítéssel hamar beérheti a CDNow, vagy akár az Amazon.com teljesítményét zenei eladásoknál. Az eddig kizárólag lemezeladásokból élő EMI az AOL-Warner birodalomban számtalan alternatívát találhat tartalmának értékesítésére.

Ahogy a zeneipar kénytelen lassan megbarátkozni a digitális terjesztés gondolatával a hagyományos CD és kazettagyártás gyorsabban fog háttérbe szorulni, mint azt sokan gondolnák. Elemzők szerint a CD-piac már egy ideje stagnál, új megoldásokat kell keresni a forgalom növeléséhez. Ennek egyik mellékága a DVD-Audio lesz, amely eddig soha nem hallott minőséget visz egy relatíve nagy közönséghez. Az igazi áttörést mégis a digitális terjesztés hozhatja meg, ami előbb a globális szolgáltatókon, később a minden lakásba eljutó hálózatokon keresztül fog minden eddiginél nagyobb tömegeket meghódítani.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.