Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Egyedül nem megy?

2000.02.28. 15:55
A régi offline és az új internetes üzlet egymásra talál idén, ez már biztos. Az America Online és a Time Warner házassága után szépen sorra jönnek a híresztelések a többiekről. Műkincspiaci források szerint az eBay meg akarja vásárolni a Sotheby's aukciósházat, kihasználva a cégnél kialakult fejetlenséget. Eközben Rupert Murdoch News Corp. birodalma tárgyalásokat folytat a Yahoo portállal egy hosszútávú és széleskörű együttműködés reményében.
A The Independent című londoni napilap értesülése szerint az eBay internetes aukciósház 1,6 milliárd dollárért akarja felvásárolni a Sotheby's-t. A híresztelés alapját az adta, hogy a 250 éves vállalatnál a közelmúltban két vezető is lemondott, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a cég árpolitikájával kapcsolatban. Az eBay szóvivője nem nyilatkozott a spekulációról, eBay-közeli források szerint azonban nem tartják valószínűnek a Sotheby's esetleges felvásárlását.

A minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított a Sotheby's és a Christie's ellen Nagy-Britanniában, Ausztráliában és az Egyesült államokban is. A hivatal szerint az aukciósházak titkos megállapodást kötöttek az eladási jutalék összehangolásáról. A két cég a világ négymilliárd dolláros aukcióspiacának 95 százalékát birtokolja. A Sotheby's részvényeinek árfolyamat 20 százalékkal csökken, miután januárban megszellőztették a két nagy rivális "kiegyezését". A Christie's büntetlenségért cserébe együttműködik a nyomozóhatósággal, így a Sotheby's helyzete még kínosabb.

A jelenleg 7,7 millió regisztrált felhasználóval rendelkező, öt éve alapított eBay tőzsdei értéke pénteken 20 milliárd font (31,8 milliárd dollár) volt, 16-szorosa a Sotheby's értékének. A nagymúltú aukciósház csak idén kezdte meg internetes értékesítését. Az eBay tavaly már felvásárolt néhányat a legnevesebb nevek közül. A cég áprilisban 260 millió dollárért megszerezte a Butterfield & Butterfield aukciósházat, két hónappal később pedig a legnagyobb német aukciósház is birtokába került egy 43 millió dollár értékű részvénycsere keretében.

Murdoch a szatellit-terjesztés híve
A New Yorker magazin munkatársai kifigyelték, amint Peter Chermin, a News Corp. kettesszámú vezetője a Yahoo-t alapító Jerry Yanggal találkozgatott, üzleti alapon. A jól értesültek úgy tudják, hogy bár egyelőre még semmit nem öntöttek cementbe, feltehetőleg komoly együttműködésről lesz szó. A szövetség parabolája alatt a News Corp. műholdas internet-hozzáférést biztosítana a Yahoo oldalaihoz és felkínálná a Yahoo-nak a tartalmát, a csomagban olyanok szerepelnek, mint a Fox News és a London Times.

A két cég önálló maradna, de jelentős részesedést vásárolnának egymásba. Yang nemrég azt nyilatkozta a New Yorker magazinnak, hogy szívesen szövetkezne egy régi médiabirodalommal, de a felvásárlást nem szívleli. "Stratégiai partnerekre van szükségünk, esetleg később kisebb partnereket vásárolnánk fel. A hírt nem kommentálta sem a News Corp., sem a Yahoo. A News Corp. egy hete jelentette be, hogy egy vállalatba szeretné összevonni műholdas egységeit. A Murdoch-birodalom a szatellit-terjesztés híve, míg az egy hónapja bejelentett AOL-Time Warner páros és az AT&T is a kábeltévében látja a jövő hálózatát.

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.