Komolyan gondolják a közösségi média elleni háborút az európai hírügynökségek

2018.09.04. 18:47

Kedden húsz európai hírügynökség, köztük a francia AFP, a német DPA és a brit Press Association elnöke által aláírt levélben szólították fel az Európai Parlamentet, hogy hogy új szerzői jogi szabályozási tervezetében segítsen orvosolni ezt a groteszk egyensúlytalanságot, jelenti az MTI. Ezzel főleg a Facebook és a Google ellen indítottak újabb támadást, amiért az internetes óriáscégek rettenetesen keveset fizetnek a sajtócégeknek a tartalmak után.

A hírmédia tartalmainak és reklámbevételeinek internetes óriások általi lerablása fenyegetést jelent a fogyasztókra és a demokráciára egyaránt

– áll a levélben, ami szerint a Facebook hivatalos nyeresége tavaly 16 milliárd dollár, a Google-é pedig 12,7 milliárd volt. „Hogyan lehetne mégis azzal érvelni, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy tisztességesen fizessenek az általuk használt tartalmakért?” - tették fel a kérdést az aláírók.

„Az uniós jogalkotóknak lépéseket kellene tenniük a reform terén az európai szabad sajtó és a demokratikus értékek védelme érdekében” – közölték.

A levelet többek között a belga, a finn, az osztrák és a svéd hírügynökség vezetője is aláírta.

Az Európai Parlament szeptember 12-én bocsátja ismét vitára a szerzői jogi szabályok reformjának kérdését.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM