Rádióadót tesznek a katonák fogába

2018.09.11. 10:56

Az amerikai hadsereg 10 millió dollárt költ el arra, hogy a veszélyes küldetésen lévő katonák fogsorba rejtett rádióadóval tudjanak kommunikálni, szóval amikor egy magában motyogó embert látunk az utcán, lehet, hogy csak egy jól álcázott kommandóssal van dolgunk.

A Molar Mic névre keresztelt eszköz a hátsó fogara helyezhető rá, és az aprócska szerkezet a magába foglalja mind a mikrofont, mind a hangszórót, bár az utóbbit nem a hagyományos úton, a levegőn át juttatja az az információkat a dobhártyánkra, hanem a csontok megrezgetésével vezeti oda a hangokat. A rádiót nem építették bele, az egy különálló szerkezet, amely a felhasználó nyakában lóg.

Mivel katonai eszközről van szó, a kapcsolatot nem bluetooth biztosítja, hanem egy titkosított, vízben is működő adatátviteli módszer.

A fejlesztő vállalat, a Sonitus Technologies szerint kell pár hét gyakorlás ahhoz, hogy pontosan megértsük a csonton végigvezetett hangokat, és arra tudjunk fókuszálni a külvilág zajai helyett. És persze arra is oda kell figyelni, hogy a felhasználó ne rágózzon, és főleg ne egyen ropogós kekszeket, mert a szájban lévő mikrofon igencsak felerősíti ezeket a durva hangokat. Viszont a fogak kopogtatásával nagyszerűen lehet morzézni, ha egy szorult helyzetben pisszenni sem lehet.   

molar-mike-on-cast--598x414px-1.png

Az eszköz prototípusait Afganisztánban tesztelték 14 hónapon át, de ott éles küldetésben még nem alkalmazták. A Molar Mic hatalmas lehetőségeket lát még a technológiában: néhány szenzor beépítésével a katonának beszélnie sem kéne, hogy a parancsnok információkat szerezzen az állapotáról.

(Defense One)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM