Legókrematóriummal enyhítenék a gyerekgyászt

Harald-Lachner 20190321 IMG 0123
2019.04.09. 10:10

A holtak búcsúztatásával, a temetéssel kapcsolatos, kissé bizarr gyerekjátékokat hozott forgalomba a bécsi temetkezési vállalat kegyeleti múzeuma, hogy ezzel is segítse a gyász feldolgozását a gyerekeknek. A gyerekeknek szóló kegyeleti legójátékokat hétfőn mutatták be Bécsben – jelentette az MTI.

A 30 és 90 euró közötti áron kapható összerakható figurák, jelenetek között szerepel egy sírexkavátoros sírásóval, egy háromtagú gyászoló család két halottal és egy csontvázzal, egy gyászhintó, sőt egy krematórium is, amelybe be lehet tolni a halottat.

A kegyeleti múzeum már eddig is árusított temetkezéssel kapcsolatos legójátékokat, de csak felnőtteknek, például halottszállító járműveket, köztük a bécsi hullaszállító villamos mását, amely a két világháború alatt és között vitte az elhunytakat a bécsi központi temetőbe a 71-es villamos vonalán.

Gyászoló család
Gyászoló család
Fotó: Bestattungsmuseum Wien

A felnőtt gyűjtőknek szánt játékok slágercikkek lettek Európa-szerte, és mivel a bécsi temetők alkalmazottai sűrűn szembesülnek a látogatók részéről a kérdéssel, hogyan vonják be a gyerekeket a gyász feldolgozásába, felmerült a gyerekeknek szóló kegyeleti játékok ötlete.

A Bécsi Pszichoterápiai Egyesület vezetőségi tagja, Michaela Tomek a bemutatón azt mondta, hogy a játékok segíthetnek a gyerekeknek feldolgozni az érzelmeiket, sőt azoknak hasznát vehetik a gyerekekkel foglalkozó pszichoterapeuták is. A szakértő szerint tévút a halál és a gyász elhallgatása, a tabuk csak félelmeket és bizonytalanságot keltenek, a gyerekek úgyis észreveszik, hogy valami nincs rendben, és aztán magukra maradnak az érzéseikkel.

A temetkezési múzeum webshopjában is kapható készletekhez hivatalosan semmi köze a dán Legónak, a dobozokon sem tűnik fel a cég logója, ahogy ez a hasonló egyedi szettek esetében lenni szokott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport