Keresik a Beresit lezuhanásának okát

2019.04.12. 21:29

Izraeli szakértők a beérkezett adatok elemzésével keresik az első magánholdszonda meghibásodásának okát, amely az eszköz megsemmisüléséhez vezetett. A Beresit hajtóműve, amellyel a leszálláshoz próbálták lassítani a szondát, a Holdtól 14 kilométerre váratlanul kikapcsolt, és megszakadt az eszközzel a kapcsolat. Később helyreállt a kommunikáció, ám nem sokkal később végleg eltűntek a jelek.

A Holdba belecsapódott űrszondának valószínűleg egy új kráter állít emléket az égitest felszínén.

Bár a célt nem érték el, a Beresitet létrehozó csapat óriási eredménynek tartja, hogy elsőként sikerült magánpénzből Hold körüli pályára juttatni egy űrszondát. A szondát megalkotó SpaceIL vállalat elnöke, Morris Kahn dél-afrikai-izraeli milliomos üzletember a Jediót Ahronót című újságnak adott nyilatkozatában megköszönte a Beresit építésében részt vevő mérnökök munkáját.

A sebességet csökkentő egyik műszer ismeretlen okból elromlott, ez indította el a hibák láncolatát.

- mondta Ofer Doron, az Israel Aerospace Industries állami repülőgépgyár űrkutatási programjának vezetője. A holdszonda emiatt túl gyorsan haladt, és lezuhant a leszállás eredetileg tervezett helyénél, az amerikai Apolló-11 űrhajó 1969-es landolásának helyszínén.

A tervezett Holdra szállást az irányító központban nézte Benjámin Netanjahu miniszterelnök családjával. "Újra megpróbáljuk" - mondta a kudarc után Netanjahu. "Megérkeztünk a Holdra, de legközelebb kényelmesebben akarunk landolni" - tette hozzá. Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján gyerekek körében követte az eseményeket. A becsapódás után méltatta az elért eredményt, vigasztalta, lelkesítette és bátorította közönségét.

(MTI)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM