Az űrből is látszik a hatalmas repedés, amit a kaliforniai földrengés okozott

66136055 2393646440681325 5275986771853705216 o
2019.07.10. 14:30

A múlt héten két erős földrengés rázta meg Dél-Kaliforniát: július 4-én a Richter-skála szerint 6,4 erősségű, másnap pedig egy 7,1 erősségű. A földrengések utakat, víz- és gázvezetékeket rongáltak meg, és aggodalmat keltettek, hogy egy újabb, erősebb földrengés esetleg nagyobb károkat okozhat.

Az egy héttel ezelőtti kaliforniai földrengések ezenkívül összevissza kaszabolták a földfelszínt, és furcsaságaikkal erősen gondolkodóba ejtették a geológusokat. Friss műholdas képeken pedig az is látszik, hogy mennyire megváltoztatták a terület képét. Will Marshall, a Planet Labs műholdfejlesztő cég alapító vezérigazgatója (volt NASA-kutató) egy friss tweetben közzétett két műholdfotót amik a július 5-i, 7,1-es erősségű földrengés előtt és után készültek Ridgecrest térségéről.

Az űrből készült képeken nemcsak a kisebb-nagyobb gyűrődések figyelhetők meg, de egy hatalmas repedés is látható, ami az epicentrumtól halad észak-északnyugati irányba. Ha meganimáljuk a két képkockát, még szembetűnőbb a változás:

A tweet alatti hozzászólásokban többekben is felmerült (félig viccesen, de komolyan is), hogy előfordulhat-e, hogy Kalifornia leszakad az észak-amerikai kontinensről, és elnyeli az óceán.

A két erős földrengés után nemcsak Will Marshall posztja alatt, de más közösségi médiás felületeken is megszaporodtak a Kalifornia leszakadásáról régóta közszájon forgó rémhírek, amik két-három évente általában körbe szoktak menni. A friss pánikhangulatot észlelve az amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) kedden egy rövid twitteres bejegyzésben reagált ezekre, csupán egy linket közölve, ami a honlapjuk régebbi, egybekezdéses cikkére mutat (ami része a „Gyakran Feltett kérdések – Természeti kockázatok” című kisokosuknak.)

Ez a régi FAQ-poszt cáfolja, hogy Kaliforniát egy nagyobb földrengés után elnyelheti az óceán. A félsziget ugyanis szilárdan áll a földkéreg felszínén, két tektonikus lemez találkozásánál. A Szent András-törésvonal az Észak-amerikai-kőzetlemez és a Csendes-óceáni-kőzetlemez között húzódó vetődés, a délen fekvő Salton-tótól az északon található Mendocino-fokig szeli át Kaliforniát. A két lemez lassan, vízszintesen csúszik el egymás mellett, a Csendes-óceáni-kőzetlemez északnyugati irányba tolódik évente mintegy 46 millimétert. A Szent-András-törésvonal környékén a két kőzetlemez mozgása okozza a földrengéseket. Kaliforniát nem fogja elnyelni az óceán, Los Angeles és San Francisco viszont egyszer majd egymás szomszédjai lesznek, olvasható az USGS oldalán.

(Borítókép: a földrengések nyomán keletkezett repedés. Fotó: USGS)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport