HIV-gyógyszert támadnak átverős reklámok a Facebookon

2019.12.16. 13:29

Ugyan a politikai reklámok tartalmával nem foglalkozik a Facebook, azért azt ígérték, hogy a kamu hirdetéseket igyekeznek megfékezni. Ennek ellenére a Guardiannak feltűnt egy hirdetés a közösségi oldalon, ami a Truvada nevű gyógyszer káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A Truvada szedése jelentősen csökkenti a HIV-fertőzés veszélyét.

A reklámok, amiket híres/hírhedt, személyi sérülésekkel foglalkozó amerikai ügyvédek fizetnek, a gyógyszer mellékhatásaiként csontsűrűség-veszteséggel és vese károsító hatásokkal ijesztgetnek. A San Franciscó-i AIDS Alapítvány közleménye szerint mindkét mellékhatás klinikailag inszignifikáns, azaz elenyészően ritka. Nagyjából 1 százalékos veszteséget okoz a csontok ásványianyag-sűrűségében, de a szedés abbahagyása után a csontok állapota visszaáll.

A reklám mögött ugyan valós szervezet áll, de abban nagyon is hasonlítanak az átlagos kamu hirdetésekre, hogy a helyesírás és az írásjelek használata maximum köszönőviszonyban van a hivatalos nyelvtannal.

Az egyik legnagyobb LGBTQ-támogató szervezet, a GLAAD megkérdezte a Facebookot, hogy  miért jelentethetik meg a reklámot. Miután a Facebook erre nem vette le a hirdetéseket, a GLAAD kiadott egy nyílt levelet, amit 50 szervezet és politikusok is aláírtak. A reklámok célja valószínűleg az, hogy a gyógyszert használók a hirdető ügyvédi irodákon keresztül bepereljék a Truvada gyártóját, a Gileadot.

A reklámok főleg az USA-ban élő férfiakra veszélyesek, mert a gyógyszernek fontos szerepe van a HIV terjedésének megelőzésében. Ezen kívül a Facebook népszerűségét és hitelességét is károsíthatják.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM