Soros György szerint a Facebook Trump újraválasztásán mesterkedik

2020.01.24. 16:06

Soros György szerint a Facebookot semmi sem akadályozza meg, hogy dezinformációkat terjesszen, és valamiféle susmus lehet Donald Trump és a legnépszerűbb közösségi oldal között, aminek a célja Trump újraválasztása. 

Úgy gondolom valamiféle informális megállapodás vagy kölcsönös segítségnyújtás Donald Trump és a Facebook között. A Facebook azon dolgozik, hogy újraválasszák Trumpot, Trump pedig azon, hogy megvédje a Facebookot. Ezen nem lehet változtatni, és emiatt eléggé aggasztó a 2020-as választás eredménye

 - mondta Soros Davosban a Világgazdasági Fórumon. 

Soros György az elméletét nem támasztotta alá bizonyítékokkal, a Facebook szóvivője, Andy Stone pedig azonnal visszautasította a vádakat. 

Nem ez az első eset, hogy a milliárdos a Facebookot támadja, 2018-ban egy szerencsejátékos céghez hasonlította, ami segíti, hogy a felhasználói függők legyenek. Ez után a Facebook megbízást adott egy tanácsadó cégnek, hogy kicsit kutakodjon Soros György cégei után, hátha sikerül bizonyítani, hogy pénzügyi befolyással is le akarta járatni a céget, majd összeesküvés-elmeléteket kezdtek el terjeszteni. Tavaly pedig a technológiai cégek szigorúbb szabályozásáról beszélt. 

A Facebookot több ország kormánya is élesen bírálta már például az orosz befolyás és kamuhírek terjesztése miatt, amik a 2016-os amerikai elnökválasztás eredményét befolyásolták. A vállalat azóta sokat fejlesztett a technológiáján annak érdekében, hogy hatékonyabban tudják megakadályozni, ha külföldi kormányok manipulálnák a közbeszédet. A szakértők szerint a Facebook működése azonban valóban Trumpnak kedvez, hiszen segíti a virális tartalmak terjedését, Trump pedig előszeretettel mond olyan dolgokat, amik feltüzelik a közbeszédet. 

Sok kritikát kaptak amiatt is, hogy nem hajlandóak levenni azokat a politikai hirdetéseket, amik egyértelműen hazugságot terjesztenek, Mark Zuckerberg többször is elmondta, hogy kitart álláspontja mellett, mely szerint nem az ő tisztjük eldönteni, hogy egy politikai üzenet tartalma igaz vagy hamis. 

A Facebooknak egyetlen vezérelve a profitmaximalizálás, függetlenül attól, hogy ezzel milyen károkat okoz a világnak

-mondta Soros a beszédében. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM