Ritka ókori kincsek kerültek elő az Iszlám Állam mecsetrobbantása után

2020.04.14. 18:28

Az Iszlám Állam pusztítása révén egy korábban felfedezetlen és érintetlen, ókori királyi palota maradványait fedezték fel német régészek Moszulban, egy 2014-ben felrobbantott mecset alatt, írja az MTI.

A Heidelbergi Egyetem régészprofesszora, Peter Miglus szerint a mecsetet annak idején az Asszír Birodalom egy katonai palotájára építették rá. A robbantást követően az Iszlám Állam emberei alagútrendszert kezdtek kiépíteni a romok alatt, hogy régészeti leleteket keressenek, majd azokat az illegális műkincspiacon értékesítsék.

A dzsihadista terrorszervezet harcosai 2014 nyarán foglalták el Moszult, ahol később felrobbantották a mecsetet, amely a bibliai Jónás sírja feletti dombon magasodott. Miután az iraki biztonsági erők 2017-ben visszafoglalták a várost, a több száz méteres, helyenként csak 70 centiméter magas alagútrendszert sértetlenül találták, így hozzáfértek az ókori építményhez.

Az iraki régiségügyi hatóság a Heidelbergi Egyetem kutatóit kérte fel a helyszín átvizsgálására, és öt évre szóló ásatási engedélyt adott nekik. Az alagútrendszerből 2017 óta ritka régészeti kincsek kerültek felszínre, megtalálták például a palota tróntermét, és annak emelvényét, amelyen Assur-ah-iddína, a bibliai Eszarhaddon, az Újasszír Birodalom uralkodója a látogatókat fogadta.

A palota egy része igen jó állapotban maradt meg

– hangsúlyozta a német régészprofesszor, aki szerint az 55 méter hosszú trónterem az eddigi legnagyobb, amely az Asszír Birodalom idejéből fennmaradt. Az új leletek között vannak eddig kevéssé ismert királyfeliratok, asszír kapuőröket ábrázoló domborművek, valamint többméteres szárnyas bikafigurák is.

Miglus professzor szerint a dzsihadisták pusztítása nélkül a most feltárt kincsek valószínűleg örökre rejtve maradtak volna, mert jelenleg gyakorlatilag lehetetlen ásatást folytatni olyan helyen, ahol mecset áll. Az Iszlám Állam számos régészeti leletet elpusztított a fennhatósága alatt álló iraki és szíriai területeken. A terroristák egyebek között egy csaknem 3000 éves asszír palotát is felrobbantottak a Moszultól délre fekvő Nimrúdban.

Az Iszlám Állam szakszerűtlen rablóásatásairól és műkincslopásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport