A Nemzetközi Űrállomás lesz az utolsó amerikai–orosz diplomáciai kapcsolat?

2022.03.24. 07:47
Oroszország zokon vette, hogy háborús bűnösnek nevezték Putyint.

Ukrajna orosz katonai megszállásának következményei mindenhová elérnek. Az elmúlt napokban az oroszok bekérették az Egyesült Államok nagykövetét, hogy közöljék, komolyan fontolgatják a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését, amiért Joe Biden elnök háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyint.

Ha ez bekövetkezne, a nemzetközi konfliktus kiszélesedését jelentené, ami különös következményekkel járna a Nemzetközi Űrállomásra nézve. Gyakorlatilag a kiöregedő űrállomás lehet az utolsó oroszamerikai diplomáciai szál. 

A szakértők szerint ez sok jót jelent a Nemzetközi Űrállomásnak. A diplomáciai kapcsolatok megszakítása nyomán évekre megszűnhet minden együttműködés a két ország között, ami ahhoz vezethet, hogy vagy az oroszok nélkül kell fenntartani az űrállomást, vagy fel kell számolni azt.

Szóváltásra került sor

Az amerikaiak és oroszok között már az ukrán konfliktus kirobbanása előtt is voltak feszültségek. Február végétől azonban újabb sebességre kapcsolt és agresszív twitterezésbe kezdett a Roszkozmoszt vezető Dimitrij Rogozin, aki azzal fenyegetett, hogy az amerikaiak miatt zuhanhat Kínára vagy Indiára az orosz űrhajók nélkül irányíthatatlan, több száz tonnás űrállomás. 

A közismerten szabadszájú Rogozin Elon Muskba is beleszállt a Starlink műholdak okozta veszélyhelyzetek miatt, aki rögtön vállalta, hogy a SpaceX megmenti az állomást. Ez után egy klasszikus flamewarba bocsátkozott Scott Kelly amerikai űrhajóssal. Kellyt végül a NASA-nak kellett leállítania, azzal, hogy egymás lehülyegyerekezése már az űrállomás sorsát veszélyezteti.

Annál is inkább zavarba ejtő volt, amikor pár napja az űrállomásra érkező új legénység ukrán színekben úszott át a zsilipen. Rogozin sietett leszögezni, hogy nem az ukránok iránti szolidaritás miatt jelentek meg sárga-kék szerelésben az űrhajósaik.

Arról, hogy mi történhet a Nemzetközi Űrállomással, a Roszkozmosz szolgált némi adalékkal, akik két hete egy olyan számítógéppel generált kisfilmet tettek közzé, amiben az orosz asztronauták elbúcsúznak és leválasztják az orosz modulokat az állomásról, amely ez után látszólag tehetetlenül sodródik tovább a Föld légköre felé Lev Lescsenkó Viszontlátásra című 1977-es táncdalára.

(CNN, Futurism)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM