Nem adja fel Elon Musk, folytatódik a Twitter-per

2022.09.07. 18:03
Szerdán egy újabb bírósági döntés született az Elon Musk és a Twitter közötti jogi harcban. Az ügyben eljáró bíróság közölte: a milliárdos és jogi csapata a védelemben hivatkozhat arra a bennfentes közlésre, miszerint a Twitternek valójában sokkal kevesebb aktív használója van, mint ahogy azt állították.

Elon Musk hónapokkal ezelőtt, 44 milliárd dolláros áron egyezett meg a Twitter megvásárlásáról. A vállalat ezzel összefüggésben azt állította, hogy több mint 230 millió felhasználójuk van.

Azt azonban nem közölték vele, hogy ennek jelentős része nem valós felhasználó, hanem úgynevezett „spam and bot user”. 

A spam and bot usereket általában csak azért szokták regisztrálni, hogy különféle hirdetéseket vagy információkat terjesszenek a felületen. E felhasználók miatt az utóbbi hónapokban, a Twitter felvásárlásáról szóló megállapodás után bontakozott ki a jogi harc a vállalat és a Elon Musk között.

A Twitter ragaszkodik ahhoz, hogy Musk – a megállapodásuknak megfelelően – hajtsa végre a 44 milliárdos felvásárlást. Mindeközben Muskék azt állítják, hogy a Twitter eltitkolta előlük az információkat, és hogy az új adatok jelentős mértékben csökkentik a vállalat piaci értékét, emiatt pedig fel is függesztették a Twitter felvásárlását.  

A spam and bot felhasználókkal összefüggésben a Twitter volt biztonsági főnöke, Peiter Zatko is panaszt tett az amerikai hatóságoknál augusztusban, azt állítva, hogy a vállalat vezetése ebben a kérdésben félrevezette a befektetőket. Szerdán az ügyben eljáró bíróság még csak arról hozott döntést, hogy

Elon Musk és jogi csapata az eljárásban felhasználhatja Peiter Zatko  nyilvánosságra került közlését is. 

Ugyanakkor a bíróság azt elutasította, hogy Elon Muskék késleltessék a bírósági eljárás lefolytatását (a milliárdos ugyanis ezt is kezdeményezte). „Meg vagyok győződve arról, hogy még egy négyhetes késés is további károkat okozhatna a Twitternek, ez pedig megengedhetetlen – fogalmazott az ügyben eljáró bírónő.

A Bloomberg szerint Musk jogi csapatának vezetője a bíróság szerdai döntését úgy kommentálta, hogy szerinte ezáltal egy lépéssel közelebb kerülhetnek az igazsághoz. A Twitter képviselője most nem kívánt nyilatkozni a hírügynökség szerint, kedden azonban azzal védekeztek a bíróságon, hogy szerintük Peiter Zatko kijelentése azért nem mérvadó, mert a spam and bot userek kezelése nem az ő „feladatkörébe” tartozott.

A szerdai döntéssel a bíróság október 17-ére tűzte ki a tárgyalást az ügyben. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM