Szerelmes dalokkal csajoznak a denevérek

2009.08.27. 16:30 Módosítva: 2009.08.27. 16:30
A texasi egyetem kutatóinak a világon először sikerült megfejteniük azokat a titokzatos dallamokat, amiket a denevérek adnak ki párzás előtt.

Kirsten Bohn, Mike Smotherman és Barbara Schmidt-French három évet töltött azzal, hogy brazil szelindekdenevérek hangját próbálta megérteni. Arra jutottak, hogy a hím egyedek élesen megkülönböztethető szólamokat használnak egyfajta szerelmes dalként, hogy felhívják a nőstény egyedek figyelmét és elzavarják a többi hímet.

denever

„A hangokat nagyon nehezen hallja meg az ember. Rendkívül magas a frekvencia, de a műszereinkkel jól észlelhető. A dal speciális mintázatú, és minden szótagszerű szakaszban jól szervezett részek hallhatók. Összehasonlítottuk az austini denevéreket egy másik terület, a Kyle Field térségében élő denevérekkel, és ugyanazokat a „szavakat” használták a párzási folyamatban” – mondta a LiveScience-nek a kutatás vezetője, Kirsten Bohn.

A kutatócsoport különböző dalokat azonosított. Csiripeléshez, berregéshez és trillázáshoz hasonlító denevérszövegeket is találtak, illetve ezek kombinációit. Bohn szerint az eredmény azért egyedülálló, mert eddig nem lehetett tudni, hogy az olyan repülő emlősöknek, mint a denevér, vannak nyelvi szabályrendszerei és komplex kommunikációs mintázatai.

„A ceteken és a madarakon kívül nincs ilyen típusú kommunikációs technika. Tudtuk, hogy a denevérek hangjának speciális mintázata van, de most egy olyan modellünk is van, amit más állatok és az emberek kommunikációjával is össze tudunk vetni” – fogalmazott a kutató.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM