Lerövidítette a napokat a chilei földrengés

2010.03.02. 14:14 Módosítva: 2010.03.02. 14:14
700 halálos áldozata volt a chilei földrengésnek, de a kéreglemezek mozgása a Föld mind a 7 milliárd lakosát érinti. Elmozdult a bolygónk tengelye, és rövidebbek lettek a napok.

A földrengések csak a közelükben lévő régiókban ölnek és rombolnak, de a legnagyobb földmozgások az egész bolygó életére hatással vannak. Richard Gross, a NASA munkatársa kiszámolta, hogy a Chilében február 27-én bekövetkezett földrengés mennyire változtatta meg a Föld forgását. Az összetett számítógépes modell szerint a napok 1,26 milliomod másodperccel lettek rövidebbek. Ez még csak előzetes becslés, ami megváltozhat, amikor elemzik a pontos adatokat.

Még ennél is látványosabb a Föld forgástengelyének változása. Gross számításai szerint a forgástengely - amely körül a Föld tömege eloszlik - nagyjából 8 centiméterrel mozdult el. A forgástengely nem azonos a mágneses tengellyel.

2004-ben a 9,1-es erejű szumátrai földrengés sokkal pusztítóbb volt a chileinél, kétszázezer ember halálát okozta. Az a rengés körülbelül 6,8 milliomod másodperccel rövidítette le a napok hosszát, de a tengelyt csupán 7 centiméttel tolta el.

A chilei földrengés azért mozdította el jobban a tengelyt, mert közepes földrajzi szélességen történt, míg a szumátrai földrengés az egyenlítő közelében volt. Másodsorban pedig a chilei törésvonalnál az óceáni kéreglemez meredekebb szögben bukik a szárazföldi kéreg alá. Ezen okok miatt a chilei földrengések nagyobb hatással vannak a Föld tömegének eloszlására, és nagyobb mértékben könnyebben el tudják mozdítani a forgástengelyt.

Miért lesznek rövidebbek a napok? A legjobb magyarázatot nem a tudományos laborokban, hanem a téli olimpián találhatjuk meg. A pörgő korcsolyázók behúzzák a kezeiket, felgyorsul a forgásuk. Ugyanez történik, amikor a földkéreg a Föld középpontja felé nyomul, a bolygó forgása felgyorsul.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport