Gyöngyi
2 °C
13 °C

Fekete pingvint találtak az Antarktiszon

2010.03.12. 13:56
A melanózisos pingvin annyira ritka, hogy a tudósok először nem is akarták elhinni, hogy létezik. A fekete tollazatot ugyanaz a mutáció okozza, ami a fekete párduc színét: a szervezetben elszabadul a melanin termelése, és anti-albínó példány jön létre.

Fekete pingvint kapott lencsevégre a National Geographic fotósa az Antarktiszhoz tartozó Déli-Georgia szigeten. A királypingvin esetében ilyen színvariációt már korábban is megfigyeltek néhány alkalommal a tudósok, de mindig csak részleges volt a tollazat feketesége, olyan példányt, ami teljesen fekete, most jegyeztek fel először.

A fekete színért a melanizmus vagy más néven melanózis nevű jelenség a felelős, ami az albinizmusnak éppen az ellentéte: az albínóknál a szervezet nem termeli a pigmentek festékanyagát, a melanint, míg a melanizmusnál túltermelés alakul ki ebből az anyagból. Mindkét jelenséget egy gén mutációja okozza.

black-penguin-resize

A melanizmus egyes állatfajoknál gyakori jelenség: a fekete párduc például a közhiedelemmel ellentétben nem külön alfaja a nagymacskáknak, hanem a leopárd melanózisos verziója. Hasonló mutáció gyakran előfordul például mókusoknál és tengerimalacoknál is, szurokfekete szőrű példányokat létrehozva. Pingvineknél azonban nagyon ritka ez a mutáció, a részleges verzió a becslések szerint 250 ezer példányonként egyszer fordul elő.

A melanizmus jelensége egyébként az evolúció egyik bizonyítékaként is szolgál: az 1800-as évek első felében az iparosodó Angliában vették észre, hogy a légszennyezés, a sok füst és korom megváltoztatta az éjjeli lepkék optimális túlélési stratégiáját, és az eredetileg világosszürke színű lepkéknél egyre gyakoribb lett a melanózis. Száz év alatt az ipari területeken a fekete változat teljesen kiszorította a világos színűt, míg a szennyezetlen vidéken továbbra is ritkaságszámba ment.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!