Sok a tejjel kapcsolatos tévhit
További Tudomány cikkek
- A nem őszinte viselkedésformák átszövik mindennapjainkat
- Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a napelemparkok telepítését
- Eddig ismeretlen fajokat és hegyeket is találtak a víz alatt és a víz fölött is
- Van, aki még a szekrény hátuljában árválkodó bögrét is megsajnálja
- Olyan meleg az összes óceán, hogy kifehérednek a korallok
A viszonylag magas tejfogyasztás (amellyel a magyar népesség megelőzi az osztrákokat és az olaszokat), az utóbbi időben lassan csökken, csak az elmúlt 4 évben 3 százalékkal.
A vizsgálatot 2010 áprilisában végezték 500 fős országos reprezentatív minta bevonásával. A felmérés célcsoportja a 15 évnél idősebb népesség volt. A felmérés szerint a magyar lakosság 84 százaléka hetente legalább egyszer fogyaszt tejet. A fogyasztásban azonban igen nagy a szóródás. A megkérdezetteknek mindössze 41 százaléka iszik naponta tejet, 33 százalék hetente többször, 10 százalék hetente egyszer. A népesség nyolc százaléka havonta 1-2 alkalommal, 5 százalék pedig ennél is ritkábban. A fennmaradó 4 százalék allergia vagy más betegség miatt nem ihat tejet.
A hazai fogyasztók árérzékenyek, és korosztályi, iskolázottsági sajátosságok is megmutatkoznak. Az alkalmi fogyasztók között magasabb az idősebb, viszonylag alacsonyabb iskolai végzettségűek aránya. A rendszeres tejfogyasztók körében – ide sorolják a legalább heti egy alkalommal tejet fogyasztókat – felülreprezentáltak a nők, a gyermekes családok, a szellemi foglalkozásúak, a budapestiek és a nagyvárosiak.
A fogyasztás mértéke mellett a magyar népesség tejfogyasztással kapcsolatos tájékozottságát is vizsgálták. A gyakori fogyasztók viszonylag tájékozottabbnak bizonyultak. Vannak olyan témák, amelyekben viszonylag tájékozottak a magyar fogyasztók. Ilyenek például, hogy egészséges a tejfogyasztás, hogy a tej nem tartalmaz egészségtelen zsírokat, hogy érdemes hőkezelni fogyasztás előtt. Ezzel kapcsolatban a felmérés hangsúlyozza, hogy az ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek nem tartalmaznak tartósítószert. Az élelmiszerbiztonsági előírások szerint a tejbe egyébként sem lehet tartósítósztert vagy bármi mást, akár vizet keverni.
Emellett azonban vannak olyan kérdések, amelyekben bizonytalanabbak az emberek: például az, hogy magas, vagy alacsony-e a tej kalóriatartalma. Ebben a kérdésben három részre oszlott a válaszadók véleménye: nagyjából a megkérdezettek harmada vélte, hogy magas a kalóriatartalma, harmada szerint kevés, és ugyanennyi a bizonytalanok száma.
Miháldy Kinga, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa a tévhitekről beszélve kiemelte: a lakosság 47 százaléka gondolja, hogy a pasztőrözés és UHT (ultramagas hőmérsékleten történő) kezelés során elvesznek a tejből fontos tápanyagok. Ezzel szemben a tejet fehérjetartalma és ásványi anyagai, valamint a D-vitamin miatt fogyasztjuk. Ezek a komponensek a hőkezelések során gyakorlatilag változatlanok maradnak, a tápanyagnak pedig legfeljebb 10 százaléka vész el.
A megkérdezettek 82 százaléka tartja a legegészségesebbnek a házi, kimért tejet. Ezzel szemben az ilyen tej az egészségre káros mikroorganizmusokat, például Mycobacterium tuberculosist, azaz a tbc kórokozóját tartalmazhatja. Jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik.