Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Elég a legolcsóbb naptej?

2010.07.01. 16:33
Új sorozatunkban eltérő árkategóriájú, de hasonló céllal készült termékek közt próbálunk igazságot tenni. Elsőként a naptejeket vizsgáltuk: lehet-e köztünk különbség, ha mindegyik ugyanolyan védelmet ajánl? A szakértő szerint lehet, de csak nüansznyi. Felkentük mindegyiket a "Hátra", és vártuk a hatást.

Bár az idei nyár várhatóan elmarad, nem árt felkészülni azokra a pillanatokra, amikor véletlenül mégis kisüt a Nap.

Leégni ugyanis kellemetlen. Az első tünetek egy óra múltán már jelentkeznek, és körülbelül egy napon keresztül fokozatosan erősödnek. Súlyos esetben a bőrpír mellett a másodfokú égési sérüléshez hasonlóan hólyagok képződnek a bőrön, emellett fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger jelentkezhet, egyiket sem pakoljuk be szívesen a nyaralásra a csomagjaink közé.

A kiváltó ok az UVB, azaz ultraibolya B sugárzás, mondta el Dr. Nyirkos Péter bőrgyógyász. A leégés során bonyolult biokémiai folyamat indul be a bőrben, amit jobb megelőzni, naptejekkel, krémekkel.

Ezek a termékek több módon is tudnak védeni a nappal szemben: vagy felszívják az ultraibolya sugárzást olyan szerves molekulák segítségével, mint az oxibenzon, vagy a titánium-dioxid, esetleg a cink-oxidhoz hasonló vegyszermolekulák segítségével verik vissza a rájuk érkező fény egy részét, míg a harmadik csoportba a felszívó és fényvisszaverő funkciókat együttesen ellátó krémek tartoznak.

Mivel a piacon különböző árkategóriájú termékek találhatók, megvásároltunk ötöt, hogy kiderítsük, mekkora különbségek adódhatnak köztük. A legolcsóbb a DM sajátmárkás terméke, a Sundance, 200 ml-es és 1000 forintba kerül. A Nivea Sun szintén 200 ml-es kiszerelése 3,5 ezer forint, a Garnier Ambre Solaire ugyanannyi. A Vichy Capital Soleil ugyan olcsóbb, mert csak 4,5 ezerbe kerül, de kisebb kiszerelésben érkezik, 200 ml-re számolva tehát már 6 ezer forint az ára, míg a 100 ml-es La Roche Posay 200 ml-re vetítve már majdnem kilencezer forintba kerül.

Termék DM Sundance Nivea Sun Garnier A. Solaire Vichy C. Soleil La Roche-Posay
Ár 1000 3500 3500 4500 4400
Ár/200 ml 1000 3500 3500 6000 8800

A szakértő szerint lényegi eltérésnek nem szabadna mutatkoznia: mint azt Dr. Nyirkos Péter elmondta, az azonos faktorú krémeknek nagyjából ugyanolyan védelmet kéne nyújtaniuk az UVB sugárzás ellen.

KEP1

A teszttermékek éppen ezért elvileg ugyanazt tudják: mindegyik 20-as faktorú naptej, ami azt jelenti, hogy használatukkal hússzor annyi időt tölthetünk el a napon, mint nélkülük. Aki tehát 15 percet bír ki védelem nélkül, az a tesztelt naptejeknek hála akár 300 percig, hat órán keresztül is kint tartózkodhat. Ezt az értéket azonban érdemes óvatosan kezelni: mivel a krémek bőrnyugtató anyagokat is tartalmaznak, előfordulhat, hogy a Nap káros sugarai úgy roncsolják a bőrt, hogy a leégés egyéb tünetei nem jelentkeznek, így a legveszélyesebbnek tartott időszakban naptej használata mellett sem érdemes a napon tartózkodni.

Ugyanúgy süt

A faktorszám állandó, nem változik, éppen ezért tévhit az, hogy gyerekkorunkban még az ötös fényvédő is elég volt. A napsugárzás ereje ugyanis nem erősödött ilyen mértékben, a szakértők szerint inkább az emberek félnek jobban a káros hatásoktól, és komolyabb védelmet keresnek.

A tesztünk egyszerű volt: elutaztunk az olasz tengerpartra, ahol legalább süt néha a Nap, kerestünk egy "Hátat", majd felosztottuk azt öt egyenlő részre. A naptejeket egymástól jól elkülönítve kentünk fel, időnként kontrollcsíkot hagyva az egyes termékek között, hogy azt is lássuk, mi történik a védelem nélküli bőrfelülettel.

KEP2

Kísérletünk vakteszt volt, tehát a "Hát" nem tudta, hogy hova került a drága, és hova az olcsó krém, nehogy a placebóeffektus miatt bőre esetleg valamilyen módon jobban érezze magát a kilencezer forintos luxusban, mint az ezerforintos pacában.

Hogy a "Hát" görbületéből, és a Nap beesési szögéből fakadó eltéréseket kiszűrjük, a "Hátat" folyamatosan forgattuk, így annak mindegyik részét hasonló mennyiségű sugárzás érte. Ezek után a "Hát" kezébe nyomtuk egy újságot, majd megkértük arra, hogy ha lehet, körülbelül három óráig nyugodtan feküdjön, különböző szögekben.

Első benyomások

A napozás befejezésekor még nem lehetett különbséget látni, másfél órával később azonban, akár a filmelőhívóban a redukálószer hatására fémezüsté alakuló ezüst-halogenidek, úgy jelentek meg a "Háton" a sávok. A legtöbb helyen jól látható határvonal alakult ki az egyes területek között, ezek a piros halálsávok azt jelzik, hogy mire számíthatott volna a teljes "Hát", ha védelem nélkül megy a napra.

KEP3

A védett területek vizsgálata azonban már nem mutatott különbséget. Láthatóan a legolcsóbb termék pont ugyanúgy megvédte a bőrfelületet, mint a legdrágább, nem volt különbség a színben, a bőrérzékenységben, ahogy az emberi szem vagy tapintás számára érzékelhetetlen volt az eltérés a bőr nedvességtartalmában is. Másként mondva a legolcsóbb krém ugyanúgy védett, mint a legdrágább.

Dr. Nyirkost egyáltalán nem lepte meg az eredmény, mint elmondta, ha bevizsgált, ellenőrzött termékekről van szó, a napégéssel szemben mindegyiknek hasonló védelmet kell nyújtania. Bár a szakember szerint árnyalatnyi különbségek lehetnek, például a drágább szerek talán kevésbé hajlamosak allergiás reakciókat kiváltani, vagy optimálisabb a fényvédő spektrumuk, de a bőrégést okozó, és ezzel összefüggésben a sokszor végzetes melanóma kialakulásának esélyét megkétszerező UVB-sugárzás ellen hasonló védelmet kell nyújtaniuk.

Titokzatos sugarak

Más kérdés az UVA-sugárzás, aminek kevésbé feltűnő a hatása, hiszen nem okoz azonnal észrevehető leégést. Az UVA kevésbé veszélyes, de hosszútávon ráncosodást okoz, és szintén kiveheti a részét a daganatos elváltozások kialakulásában, ezért a legtöbb krém már ezek ellen is véd. A tesztelt öt például felveszi a harcot az UVA ellen, ennek hatékonyságáról leégés hiányában azonban nehéz megbizonyosodni, ráadásul a gyártók legtöbbször a védelem mértékét sem írják rá a flakonra.

Dr. Nyirkos szerint az UVA elleni öt-hat faktoros védelem már elég jónak számít - lehetne százszázalékos védelmet is adni, ám mivel az UVA már nagyon közel van a látható fényhez, az ilyen sugarak ellen védő krémek már szabad szemmel is láthatóvá válnának a bőrön. Igazság szerint ahogy az a lenti képen is látszik, az UVB krémek is "láthatók" az ultraibolya tartományban, a látható fényhez közeli UVA-tartományban védő krémek azonban túlzott védelem esetén szabad szemmel is hasonlóan láthatók lennének.

Forrás: wikipedia
Forrás: wikipedia

A szakértő szerint ugyanakkor nincs olyan elfogadott nézet, hogy az olcsóbb krém ne lehetne ugyanolyan jó, mint a drágább, a közelmúltban lezajlott bőrgyógyászati fórumon fel sem merült ez a probléma. A legfontosabb kérdés a bizalom, mondja Dr. Nyirkos: "egyrészt nem hozható forgalomba olyan készítmény, amellyel nincs kellő tapasztalat, másrészt viszont a hatóságok sem győznek minden egyes krémet bevizságlni, így elsősorban abban lehet bízni, hogy a nagyobb gyártók mindent megtesznek a mellékhatások megelőzésére, hiszen nekik is az az érdekük, hogy hosszú távon legyenek a piacon". Éppen ezért ha nem ismeretlen márkáról van szó, az valószínűleg hasonló védelmet nyújt, árkategóriától függetlenül.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!