Erzsébet
0 °C
7 °C

Ezeréves ürüléket mutatnak be

2010.07.07. 11:21
Egy néhai gödör alján fedezték fel, amelyet a feltételezések szerint még az angolszász időkben áshattak ki.

Az évezredes ürülékre még 1991-ben bukkantak Gloucesterben, egy autóparkoló építésekor. A helyszínen a középkorban út vezetett keresztül, és az ürüléket egy néhai gödör alján fedezték fel, amelyet a feltételezések szerint még az angolszász időkben áshattak ki.

A tudósok sokat spekuláltak azon, hogy hogyan is kerülhetett a gödörbe a lelet. Nagy valószínűséggel egy, az úton haladó személyre jött rá a szükség, és mivel ezer évvel ezelőtt aligha léteztek nyilvános illemhelyek, az illető a közelben talált gödörnek megörülve könnyített magán.

Előkerülése óta az ezeréves ürülék majd két évtizede a gloucesteri városi múzeum raktárában rejtőzködött, azóta csupán egyszer mutatták be - júniusban egy tudományos fesztiválon szerepelt, ahol tizenegyezer látogató volt kíváncsi a szokatlan kiállítási tárgyra.

Az angolszász időkből származó fekália olyannyira népszerűnek bizonyult, hogy a középkori fesztiválon is bemutatják Tewkesburyben e hétvégén.

A fesztivál után a tudósok elemzik majd a leletet, hiszen ebből megtudhatják, hogy mivel táplálkoztak és milyen volt az egészségi állapota az angolszász idők lakosságának. A fekália nem kerül azonban vissza a raktárba, a gloucesteri múzeum jövő áprilisában megnyíló új kiállítási csarnokában lesz bérelt helye.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft