Leleplezték a kínai sorozatgyilkos gombát

2010.07.16. 10:46
Harminc éven át mindegyik esős évszakban sok falusi furcsa, azonnali halált halt Kína déli tartományában, Jünnanban. A kínai járványügyi hatóság ötéves nyomozással találta meg a tettest, egy ritka gombafajt.

Szakértők megállapították, hogy három mérgező aminosav is van a Kis Fehér néven ismert gombában, amely harminc éven át szedte áldozatait Jünnan tartományban. Legalább négyszáz embert megölt a parányi gomba.

Az emberek a beszélgetés közepén holtan rogytak össze, mondta a Science tudományos magazinnak egy kardiológus, aki részt vett a kutatásban. Az áldozatok kétharmada szívdobogást, hányingert, szédülést és kimerültséget érzett a halála előtti órákban.

Nyelvi nehézségek és az érintett falvak nehéz megközelíthetősége miatt nehezen indult a nyomozás, de a tudósok 2008-ban észrevették, hogy a Kis Fehér általában megtalálható az áldozatok lakásában. Jünnanban sokan élnek gombaszedésből.

Miután a lakosság megtudta, hogy mérgező a gomba, csökkent a halálesetek száma. A tudósok azonban még mindig nem értik, hogy miért haltak meg az emberek: a gombákban túl kevés méreg volt ahhoz, hogy ölni tudjanak. Elképzelhető, hogy a méreg hatását felerősíti a bárium nevű nehézfém, amelyből sok van a helyi vizekben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport