Óriás földrengéstől féltik Los Angelest

2010.08.23. 12:21
A Szent András törésvonal környékén jóval gyakoribbak az erős földrengések, mint a szeizmológusok eddig gondolták - erre az eredményre jutott a University of California és and Arizona State University egyetemek közös geológiai kutatása.

A tudósok 700 évre visszamenőleg vizsgálták meg a Kaliforniában 1300 kilométeren át húzódó törésvonal környezetében a földmozgások történetét.

A Szent András törésvonal
A Szent András törésvonal

Az észak-amerikai és csendes-óceáni tektonikus lemezek találkozásánál található törésvonalról eddig úgy tartották, hogy 250-400 évente történik itt nagy erejű, a Richter-skálán 6,5-nél erősebb földrengés. Az új adatok azonban, amelyek a törésvonal déli szegmenséből származnak, azt mutatják, hogy az 1300-as évek óta 45-144 évente történt itt erős földrengés.

700 éve most először fordul elő, hogy már több mint 144 év teljen el két nagy rengés között. Mivel errefelé az utolsó nagy földmozgás 1857-ben, 153 éve volt, a tudósok szerint bármelyik pillanatban beüthet a következő nagy rengés, amit a szeizmológusok csak Big One néven emlegetnek.

A törésvonal déli szegmense 160 kilométerre húzódik Dél-Kalifornia három legnagyobb városától, Los Angelestől, San Diegótól és Anaheimtől. Egy Richter-skála szerinti 6-7-es értéket elérő rengés a legjobb esetben is 2000, szerencsétlenebb pozíciónál akár 50 ezer áldozattal járhat, nem beszélve a rengést követő esetleges tűzvészekről (az 1906-os nagy San Franciscó-i földrengésnél a tűzvész szedte az áldozatok többségét).

A tudósok egy sajtótájékoztatón vázolták fel kutatásuk főbb tanulságait, a teljes tanulmány a Geology című szakfolyóirat szeptemberi számában fog megjelenni. A kutatók azt javasolják, hogy fel kellene mérni Dél-Kalifornia összes városának épületeit földrengésbiztonsági szempontból, és megerősíteni a veszélyeztetetteket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport