Elhunyt Brian Marsden üstököskutató

2010.11.24. 10:50
Elhunyt Brian Marsden brit születésű, az Egyesült Államokban élő csillagász, üstökösök világszerte elismert kutatója.

A tudóst még november 18-án érte a halál, 73 éves volt - közölte a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ. "Egyike volt a 20. század legjobb üstökös kutatóinak, és kétség kívül az egyik legszínesebb egyéniség is" - méltatta kollégáját Charles Alcock, a Harvard Egyetemhez tartozó intézet igazgatója.

Marsden egyike volt azoknak a csillagászoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Plútót törpebolygónak minősítsék. A csillagász szakértője volt az égi mechanikának és az asztrometriának, különösen az "elveszettnek" hitt üstökösök és aszteroidák megtalálásában jeleskedett.

Brian Marsden
Brian Marsden

Legnagyobb sikere a Swift-Tuttle üstökös visszatérésének kiszámítása volt 1992-ben. Ez az üstökös a Perseidák meteorraj szülőégiteste. Marsden más üstökösök visszatérését is kiszámította.

A Cambridge-ben született, majd Oxfordban és az amerikai Yale Egyetemen tanult tudós 1978-ban lett a Nemzetközi Csillagászati Unió kisbolygókkal foglalkozó központjának vezetője. Tisztségéből 2006-ban vonult vissza, azon a napon, amikor bejelentették, hogy a Plútó hivatalosan is törpebolygó lett. Haláláig tiszteletbeli elnöke maradt a szervezetnek. 1987 és 2003 között a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központját vezette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport