Elmozdult a Föld forgástengelye

2011.03.13. 09:45 Módosítva: 2011.03.13. 09:50
A földrengések az egész bolygóra hatással vannak, de a változásokat csak a legpontosabb műszerekkel lehet kimutatni.

Olasz geofizikusok első becsése szerint a Japánra lecsapó 8,8-as erejű földrengés 25 centiméterrel mozdította el a Föld forgástengelyét. A forgástengely körül oszlik el a Föld tömege, és ez nem azonos a mágneses tengellyel.

A vonalzón nagynak tűnhet 25 centi, de a Föld méretéhez képest ez szinte semmi. Ez nagyon kis változás, több évszázad alatt veszítünk el egyetlen másodpercet - mondta Andrew Miall, a torontói egyetem geológus professzora. A hatalmas földrengés a másodperc egymilliomod részével rövidítette meg a napok hosszát.

A földrengések a Föld dőlésszögét, és ezzel az évszakok változását is befolyásolhatják. A hatásuk azonban olyan elenyésző, hogy csak a legpontosabb műholdas mérésekkel mutatható ki.

Chile, Szumátra

Éppen egy évvel ezelőtt is rengett a föld Chilében, és a NASA számításai szerint akkor körülbelül 8 centiméterrel mozdult el a forgástengely, és a napok 1,26 milliomod másodperccel lettek rövidebbek. Bár a 2004-es szumátrai földrengés sokkal pusztítóbb volt a chileinél, az csupán 7 centiméttel tolta el a tengelyt.

A tengely változásának mértékét nagyban meghatározza a kéreglemezek mozgása. A chilei törésvonalnál az óceáni kéreglemez meredek szögben bukik a szárazföldi kéreg alá, ezért tudta nagyobb mértékben elmozdítani a forgástengelyt. A jelenség magyarázatát nem a tudományos laborokban, hanem a téli olimpián találhatjuk meg. A pörgő korcsolyázók behúzzák a kezeiket, felgyorsul a forgásuk. Ugyanez történik, amikor a földkéreg a Föld középpontja felé nyomul, a bolygó forgása felgyorsul.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport