Vilma
-7 °C
4 °C

Állami teveirtást tervez Ausztrália

2011.06.09. 13:13

Ausztrália a földrajzi és gazdasági jellegzetességei (óriási terület, kevés lakos, szénerőművekre alapuló energiaellátás, a sok ásványi kincs miatt erős bányaipar) a világon a legrosszabb országok közé tartozik az egy főre eső légszennyezés területén. Az ország kormánya egyre újabb erőfeszítéseket tesz, hogy javítson a helyzeten. A legutóbbi lépés első hallásra többszörösen bizarrnak tűnik: a vadon élő tevék kiirtása.

Bár a tevékről elsősorban Észak-Afrika és a közel-keleti országok sivatagaira asszociál az átlagember, Ausztráliában is rengeteg él belőlük vadon, az ország területének nagy részét kitevő pusztaságban, az Outbacken. Az őseiket a 19. század elején vitték be a telepesek, aztán mértéktelenül elszaporodtak, óriási károkat okozva a mezőgazdaságban, illetve a természetes növényvilágban.

A kormány teveirtó terve június végén kerül a parlament elé. A terv szerint egy adelaide-i céget, a Northwest Carbont bíznák meg azzal, hogy 1,2 millióval csökkentse a vad tevepopulációt. A cég kutatásai szerint a növényzetben okozott károk mellett egyetlen teve átlagosan évi egy tonna szén-dioxid üvegházhatásának megfelelő metánt juttat a levegőbe. A tudósok előtt régóta ismert tény, hogy a nagy testű kérődző növényevők nagy metántermelők, ez a gáz ugyanis főleg szerves anyagok bomlásakor, így például a bendőbeli fű és széna feldolgozásakor szabadul fel.

A Northwest Carbon helikopterekről lőné ki a tevéket, illetve összeterelné a nagyobb csordákat, és vágóhídra küldené őket, így a feldolgozott húsukat az élelmiszeripar használhatná, akár emberi fogyasztásra, akár állateledelek alapanyagaként. "Újító szellemű nemzet az ausztrál, és mindig innovatív megoldásokat találunk a problémáinkra, ez  is egy klasszikus példa erre" - kommentálta az ötletet a cég igazgatója az AP hírügynökségnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!