Mária
-7 °C
3 °C

Az anyai vér DNS-éből bizonyossággal megállapítható a magzat neme

2011.08.10. 18:06
A terhesség hetedik hetétől az anyai vérből levett magzati sejtek vizsgálatával hatékonyan és kockázatmentesen megállapítható a magzat neme, valamint a genetikai rendellenességek bizonyos kockázatai – derül ki egy több tanulmány alapján készült elemzésből.

Az anya vizeletének vizsgálata viszont nem tűnik megbízhatónak a gyermek nemének megállapításához – állapítják meg a Journal of American Medical Association című folyóirat keddi számában megjelent elemzés szerzői. A terhes nők vérében lévő magzati sejtek elemzése jó alternatívája lehet a magzatvízminta-vételnek, amely lehetővé tesz ugyan a magzat kromoszómájának vizsgálatát, de kockázatosabb.

Jelenleg a magzatvízminta-vétel az általánosan alkalmazott eljárás a magzat genetikai rendellenességeinek és nemének megállapítására, de enyhe kockázata van annak, hogy vetélés következhet be. Az ultrahangos eljárással szintén megállapítható a magzat neme a terhesség 11. hetétől, de ezt a módszert nem tekintik megbízhatónak.

"Az anyai vér elemzésének alkalmazása a magzat nemének veszélytelen és igen megbízható megállapítására csökkentené a magzatvízminta-vétel okozta vetéléseket, és jól fogadnák azok a nők, akiknek a magzata a nemmel kapcsolatos genetikai rendellenességek kockázatát hordozza" – írják a kutatók, közöttük Stephanie Devaney, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) munkatársa, a közlemény fő szerzője.

Egyes országokban, így Hollandiában, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Spanyolországban már rutinszerűen alkalmazzák ezt az eljárást. Nemrégiben egyes társaságok már az interneten is kínálták megvételre a tesztet – írják a tanulmány szerzői. A kutatók rámutatnak, hogy egyes esetekben a teszt 95-99 százalékos pontossággal állapítja meg a magzat nemét már a terhesség 5-7. hetétől. A kutatók 57 tanulmány elemeztek, ezek 3524 hímnemű és 3017 nőnemű magzat vizsgálatára terjedtek ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.