Amnéziát okozhat a szex

2011.10.14. 13:41
Egy 54 éves asszony kórházban kötött ki, mert képtelen volt visszaemlékezni az elmúlt 24 órájára. Egy dolgot tudott csak pontosan: memóriazavara egy órával azután kezdődött, hogy közösült a férjével. Valószínűleg az aktus közbeni erőfeszítés okozta a problémát.

Míg a szex lehet felejthető vagy észbontó, néhány embernek szó szerint lehet mind a kettő egyszerre. A hölgy, akinek az esetét a szeptemberi Journal of Emergency Medicine írta meg, az emlékezetkiesés egy ritka típusát szenvedte el, az úgynevezett tranziens globális amnéziát (TGA). A betegeknél ilyenkor átmenetileg a teljes memória eltűnik.

A TGA-nak gyakran nincs semmilyen mellékhatása, a memóriaproblémák általában néhány óra után maguktól megszűnnek. Ez egy ritka kórkép, százezerből csak 3-5 embert érint évente. Azt azonban nem tudni pontosan, mi okozza, vagy hogy miért maradnak a betegek beszédesek és mégis riadtak, mialatt emlékeik egy nagy része kiesik.

Észbontó dolgok

A szex is kiválthatja a TGA-t, ahogy más, fizikailag megterhelő tevékenységek is. A jelenség az 50-60 évesek körében fordul elő a leggyakrabban, az érintett betegek többségénél életük során csak egyszer. A legtöbb esetben anterográd amnéziáról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a páciensek képtelenek létrehozni új emlékeket. Néha előfordul a tranziens retrográd amnézia is, ekkor a betegek elfelejtik a korábbi emlékeik egy részét is. Ez történt az 54 éves asszonnyal is, akinek a szex után egy teljes nap kiesett. Ahogy a legtöbb betegnél, a nő agyában sem mutatott ki semmi különöset az MRI és a CT vizsgálat. Mire elhagyta a korházat, a tünetek nagyrészt megszűntek.

A kutatók szerint a szex okozta amnéziára a legvalószínűbb magyarázat nem az agyaban, hanem a nyakban keresendő. Egy 2010-es kutatás szerint 142 TGA-s betegből 80-nál volt elégtelen szelepműködés a nyaki vénákban. Ez a nyak oldalán található véna szállítja az agyból fáradt vért a szívbe. A vénában lévő szelepek megakadályozzák, hogy a vér visszafelé áromoljon, de ha nem jól záródnak, valamennyi vér szivároghat visszafelé is.

A legvalószínűbb, hogy a tranziens globális amnéziát a hasban megnőtt nyomás váltja ki. Ez a valsalva maneuvernek nevezett jelenség előfordulhat súlyemeléskor, ürítéskor, vagy szex közben is. A megnövekedett nyomás miatt a vér nem folyik le a nyakból, és ha a szelepek sem zárnak jól, a használt vér visszaszivároghat az agyba. Az oxigénszegény vér ekkor felhalmozódik az agyban, főleg a középső agyi területeken. Ennek a következménye az amnézia. Azt viszont nem tudni, hogy az érintett embeek többségénél miért csak egyszer fordul elő ez a jelenség.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport