Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A tök titkai

2011.10.31. 00:23
Tudta ön, hogy a Mindenszentek idején a dekorációs piacot uraló, a zöldségesek által csak Halloween-töknek titulált, hatalmas, kerek, narancssárga tökféle nem azonos a sütőtökkel? Sőt furcsamód a cukkini és a patisszon sokkal közelebbi rokona a gigantikus töklámpások alapanyagának, mint a kicsi, narancssárga sütőtök.

Idén október utolsó hetében már nemcsak a zöldségesek, de a virágboltok és a legtöbb nagy közért is „Halloween-tök“ néven árul a laikus számára gigantikus sütőtöknek tűnő tárgyakat, a hétköznapi, palack formájú sütőtöknél azonban jóval drágábban. Vajon egy nemzetközi összeesküvés áldozatai lettünk, melyben szteroidon nevelkedett óriás sütőtököket próbálnak drága lámpásalapanyagként ránk sózni, vagy valóban jogos a Halloween (leánykori nevén Mindenszentek) címke indokolta kétszeres szorzó?

Az ember, akinek a Duna tévében főzték a tökét

Péntek délután a Fény utcai piacon szinte minden második zöldséges standján ott sorakoznak a súlyzó formájú, egy-kétkilós sütőtökök, az árusok vérmérsékletétől és önbizalmától függően 99 és 250 forint közötti árakon. Vagy féltucatnyi stand pedig töklámpásnak való óriástököt is árul, kilóját 180-200 forintért. Ezek inkább a 3-5 kilós kategóriába tartoznak, úgyhogy egy lámpás anyagára 600-1000 forintnál kezdődik, de vannak egészen gigászi darabok is.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Egy őstermelő standján Hokkaido tök néven egészen sötét narancssárga, kisebb, kerek tökre bukkanok, 400 forintos kilónkénti áron. „Ebből lesz a legjobb leves, nagyon édes. Nem látta a műsort? Egész héten ebből főztek a Duna tévében, tőlem vettek vagy tizenhét darabot“ – büszkélkedik a bácsi, aki szerint a Halloween-tököt is meg lehet sütni, de levesnek mindenképpen a kicsi sütőtököt vagy a Hokkaidót ajánlja.

A szomszédos standnál egy hölgy Halloween-tököt, sárga sütőtököt és fehér héjú sütőtököt is árul. Kérdésemet, hogy lehet-e a töklámpás belsejéből levest főzni, szinte szentségtörésnek tartja. Ha jól értem, szerinte a töklámpás a gyertya meggyújtásával élelmiszerből szakrális tárggyá lényegül át, és nem illik megenni. Egyébként vélekedésével nincs egyedül: a buddhisták sem tartják illőnek az áldozati virágok megszagolását, hasonló okból. Nevezéktani faggatózásomra elmondja, szerinte a Halloween-töknek nincs külön neve, azt csak simán töknek, töklámpásnak hívják. A fehér héjú, palackforma kabakost szimplán sütőtöknek titulálja, a sárgára viszont azt mondja, az a kanadai sütőtök.

Egy eddig érdeklődve figyelő vásárló hölgy is bekapcsolódik a beszélgetésbe, és azt mondja, a faragni való tökből is jó levest lehet főzni, csak teljesen ki kell kaparni a belsejét. „A lámpáson úgysem látszik, milyen vastag a héja“ – mondja, bizonyos vallási intoleranciával.

Sárgán virágzik a

Úgy tűnik, a fejekben teljes a keveredés a sütőtök mibenlétét illetően. Szakember segítségéhez folyamodom: a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán a Zöldség- és Gombatermesztési Tanszéken dr. Kappel Noémihez irányítanak, aki tökszakértő, a hamarosan megjelenő Tökfélék termesztése című könyv szerkesztője. Az adjunktust egy szabadszállási répaföld szélén éri telefonhívásom, ahol éppen fajtakísérleti bemutatón vesz részt a Róna szövetkezetben.

Mint mondja, amit a zöldségesek Halloween-tök néven árulnak, annak Cucurbita pepo a becsületes latin neve. Sok tökféle tartozik ebbe a fajba: a cukkini, a patisszon és a spárgatök is C. pepo. Ez utóbbiakat nyáritöknek is nevezik, mivel zsengén szedik őket étkezési célra, termésük éretten már kemény és ehetetlen. „Gazdasági és nem biológiai érettségben szedjük a nyári tököket“ – pontosít az adjunktus. Az apró, tarka virágbolti dísztökök is C. pepók: ezek teljesen érett darabok, és étkezési helyett maximum önvédelmi célra alkalmasak, a dekorációs mellett.

Az éretten fogyasztott tököket dr. Kappel téli töknek nevezi: a mi Halloween tökünk mellett ilyen a fehér héjú sütőtök (Cucurbita maxima) és a nálunk legelterjedtebb, narancsszín héjú sütőtök (Cucurbita moschata) is, amelyet sonkatöknek és kanadai töknek is neveznek. Az egyébként rejtély, hogy miért kanadai, mert ugyan a tökfélék Mezoamerikából származnak, kanadai eredetről nem szól a fáma. Onnét csak Bryan Adams és Celine Dion érkezett.

Az adjunktus küzd a sütőtök-főzőtök distinkció ellen, amelyet igen megtévesztőnek nevez. Szerintem is zavaró, hogy a zöldségesek mindent sütőtöknek hívnak, bár én a főzőtök kifejezéssel még a Paprika tévében sem találkoztam eddig. Dr. Kappel Noémi szerint egyértelműbb a téli tök – nyári tök megnevezés. A köznyelvben sütőtökként aposztrofált kabakosok tartoznak a téli tökök közé: mint mondja, ezek azok, melyeket biológiai érettségben szedünk, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak.

A mi Halloween-tökünk is téli tök, és ha nagyon akarjuk, meg is süthetjük a belsejét, de nem igazán finom. A kisebb tökök finomabbak és sokkal édesebbek, így jobban járunk, ha vacsorára kanadai tököt választunk. Akit pedig nem érint a végtörlesztés, akár egy Hokkaidóba is beruházhat.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.