Kihaltnak hitt békát láttak

2011.11.18. 11:50
Hula Painted Frog

Egy több mint ötven éve kihaltnak vélt békafaj egyedét látták Észak-Izraelben. Az apró testű izraeli feketebéka, vagy más néven palesztin béka (Disclogossus nigriventer) egy példányát ötven év után most látták először a térségben – mondta el Omri Gal, az izraeli Park- és Természetvédelmi Hatóság munkatársa. A fajt idáig kihaltnak hitték.

„Ez elképesztő felfedezés, hiszen most másodszorra is lehetőségünk nyílik rá, hogy megmentsük őket" – mondta. A palesztin békák eredetileg az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein éltek. Az 1950-es években azonban lecsapolták élőhelyeiket a malária elleni küzdelem során.

Dana Milstein víziökológiával foglalkozó szakember szerint már a lecsapolás előtt is alacsony volt a palesztinbéka-populáció mérete, és csak nagyon keveset lehetett tudni a fajról. Az 1940-es években befogott példányok egyike például megette a társát, amelyből a szakemberek arra következtettek, hogy kannibál kétéltűekről van szó. A szakember szerint a terület újravizesítésének köszönhetően bukkanhatott fel ismét a béka, és valószínűleg több példány is él a térségben.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM