Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Aszpirin gyomorbántalom nélkül

2012.03.23. 10:43

A rendszeresen aszpirint szedők millióinak nyújthat enyhülést egy új, amerikai fejlesztésű gyógyszer, ami szembeszáll az aszpirin gyomorfekély veszélyét növelő mellékhatásával. A Pozen gyógyszergyár bejelentése szerint kísérletek során sikerült lényegesen enyhíteni a gyomorfekélyt a folyamatos aszpirinkezelésre szorulók - például szívbetegek - körében.

Az aszpirin lassan kétszáz éves pályafutása során szinte eggyé vált a fájdalomcsillapító fogalmával. Később kiderült róla, hogy csökkenti a szívinfarktus, a stroke és néhány más komoly betegség kockázatát. Ugyanakkor számos mellékhatása van, többek között növeli a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának esélyét.

Az aszpirinhasználók 20-25 százalékának nagy esélye van a gyomorfekély kialakulására, ez pedig komoly lehetőség a Pozen számára - mondta Jason Napodano piaci elemző. A cég szájon át szedhető, naponta egyszer alkalmazandó készítménye az aszpirin és az AstraZeneca Prilosec nevű, fekély elleni gyógyszerének kombinációja. Ha a hatósági engedélyeket megkapja, akkor kíméletes helyettesítője lehet a sima aszpirintablettának, amelyet csak az Egyesült Államokban nagyjából 50 millió páciens szed rendszeresen.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!