Konrád, Tivadar
7 °C
17 °C

Aszpirin gyomorbántalom nélkül

2012. 03. 23. 10:43

A rendszeresen aszpirint szedők millióinak nyújthat enyhülést egy új, amerikai fejlesztésű gyógyszer, ami szembeszáll az aszpirin gyomorfekély veszélyét növelő mellékhatásával. A Pozen gyógyszergyár bejelentése szerint kísérletek során sikerült lényegesen enyhíteni a gyomorfekélyt a folyamatos aszpirinkezelésre szorulók - például szívbetegek - körében.

Az aszpirin lassan kétszáz éves pályafutása során szinte eggyé vált a fájdalomcsillapító fogalmával. Később kiderült róla, hogy csökkenti a szívinfarktus, a stroke és néhány más komoly betegség kockázatát. Ugyanakkor számos mellékhatása van, többek között növeli a gyomor- és nyombélfekély kialakulásának esélyét.

Az aszpirinhasználók 20-25 százalékának nagy esélye van a gyomorfekély kialakulására, ez pedig komoly lehetőség a Pozen számára - mondta Jason Napodano piaci elemző. A cég szájon át szedhető, naponta egyszer alkalmazandó készítménye az aszpirin és az AstraZeneca Prilosec nevű, fekély elleni gyógyszerének kombinációja. Ha a hatósági engedélyeket megkapja, akkor kíméletes helyettesítője lehet a sima aszpirintablettának, amelyet csak az Egyesült Államokban nagyjából 50 millió páciens szed rendszeresen.

Szegeden nyaralok az idén!

Szegedi élménybeszámolóddal most egy családi nyaralást nyerhetsz!

Törökország

Tengerparti pihenés, feltöltődés várja. 49 900 Ft / fő / 7 éjtől