Ivett, Frida
11 °C
24 °C

Áttetsző széntasakból készült kémcső

2012.04.10. 16:40

A nagy tisztaságú grafén segítségével az eddiginél nagyobb felbontással tanulmányozhatók a folyadékok. A folyadékokat nehéz a szilárd anyagokéhoz hasonló felbontással vizsgálni, mert a transzmissziós elektronmikroszkóp (TEM) használatához valamilyen csomagolóanyagra van szükség. Általában szilícium-nitridbe vagy szilícium-oxidba kapszulázzák az anyagot, ám ezek csökkentik a kép tisztaságát.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói Jong Min Yuk vezetésével egyetlen réteg szénből álló grafénlapokból készítettek olyan apró zsebeket, amelyeket meg lehet tölteni a vizsgálni kívánt folyadékkal. A tudósok azért választották a szokatlan elektronikai, mechanikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező grafént, mert az gyakorlatilag átlátszó.

Az így előkészített folyékony anyagról egészen tiszta képet állít elő a TEM atomi méretű felbontásnál is. Az újonnan kifejlesztett grafénalapú cellákat a kutatók platina nanokristályokat tartalmazó oldattal tesztelték. A technikával pontosan meg tudták figyelni az oldatban lejátszódó kristályképződés és kristálynövekedés egyes lépéseit.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!