Rózsa
17 °C
27 °C

Sms-terápiával kezelhető a depresszió

Medipress
2012.04.13. 13:08

Az sms-ezést gyakran támadják a szakértők, mondván szegényes a nyelvhasználata, vagy balesetveszélyes lehet, ha valaki vezetés közben ír üzenetet a telefonján. A Kalifornia Egyetem  klinikai pszichológusa, Adrian Aguilera szerint azonban van jó oldala is, például segít a depresszió kezelésében.

„Amikor nehéz helyzetben voltam és kaptam egy sms-t, sokkal jobban lettem. Úgy éreztem, hogy törődnek velem és támogatnak. A hangulatom is javult" – magyarázta Adrian Aguilera egyik páciense, aki a kognitív viselkedésterápiás csoportjába jár. Mivel a professzor főként rossz anyagi körülmények közt élő betegeket kezel – akiknek nincs számítógépük, internet-hozzáférésük, vagy okostelefonjuk – úgy érezte, valamilyen módon mégis támogatni kellene őket a kezelések között is. Erre a legjobb megoldásnak az sms bizonyult, mivel telefonnal szinte mindegyik beteg rendelkezett.

Aguilera és munkatársai ezért egy kísérleti programot indítottak még 2010-ben, amelynek során automatikus sms-eket küldtek a mentális betegségekben szenvedő pácienseiknek. A rövid üzenetek általában a betegek állapota felől érdeklődtek, valamint ösztönözték őket valamilyen pozitív válaszra. Sok beteg ugyanis nehezen hasznosította a mindennapi életben a terápián tanultakat, vagy elfelejtette bevenni a gyógyszereit.

A páciensek visszajelzései nagyon pozitívak voltak, többnyire javult a hangulatuk és válaszoltak is az üzenetekre. Sőt, a program leállítása után 75 százalékuk kérte, hogy továbbra is kaphassák az sms-eket. A tanulmány a Professional Psychology oldalain jelent meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!