Meghalt Márkus Gábor rákkutató

2012.05.01. 15:37 Módosítva: 2012.05.02. 10:52
Rövid betegség után, életének 89. évében, a New York állambeli Buffalóban vasárnap elhunyt a főként fehérjekutatásairól ismert Márkus Gábor magyar származású amerikai rákkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

Márkus Gábor a buffalói Roswell Park Kórház orvoscsoportjának 35 éven át volt tagja, az intézmény kísérleti biológiai részlegét irányította. Kutató professzor, később elnök lett a roswelli területi posztgraduális egyetemi képzésben, és éveken át tanított is az egyetemen. Nemzetközi elismertségre tett szert a fehérjemolekulák struktúráját és funkcióit érintő kutatásai révén csakúgy, mint a sztreptokináz nevű protein rögoldó mechanizmusainak megvilágításában végzett tudományos kutatásaiért.

Ő és kutatócsoportja úttörő munkát végzett az urokináz enzim szerepének kutatásában, és a humán karcinóma lokális és metasztatikus terjedésének vizsgálatában. Munkájuk elismeréseként 1981-ben a rangos Schoellkopf-díjjal jutalmazta őt az Amerikai Kémiai Társaság Nyugat-New York megyei szekciója. 2003-ban a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választotta. Számos tudományos folyóirat kiadásában segédkezett, és nyolcvan tudományos publikáció szerzője, illetve társszerzője.

Magyarország náci megszállását túlélve Márkus Gábor 1948-tól élt az USA-ban, ahol a Stanford Egyetemen végzett és kutatott, utóbb tanított is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport