Judit
-2 °C
8 °C

Közkinccsé tenné a tudományos kutatási eredményeket a brit kormány

2012.05.02. 17:05

Szabadon hozzáférhetővé tenné az interneten a brit kormány az állami támogatásokból finanszírozott összes tudományos kutatás eredményét. A terv kidolgozásában Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is részt vesz.

A kezdeményezést szerdán jelentette be David Willets felsőoktatási miniszter. A kormány két éven belül egy olyan internetes rendszert hozna létre, amelyen bárki számára elérhetővé és kereshetővé válnának a brit adófizetők pénzén finanszírozott tudományos kutatásokat és azok eredményeit bemutató publikációk. A kezdeményezésben tanácsadóként részt vesz Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója is, aki a későbbiekben egy, a kutatók munkáját és kollaborációját segítő internetes rendszer megtervezésében is részt vesz majd.

Willets a Publishers Association kiadószövetség előtt elmondott beszédében azt nyilatkozta, hogy mivel az adófizetők adják a pénzt a tudományos kutatásokra, nem lehet kizárni őket az azokhoz való hozzáféréstől. A Guardianban publikált cikkében Willets azt írja, hogy a program új korszakot hozhat az akadémiai felfedezésben és együttműködésben. Willets elmondta, hogy Nagy-Britannia más országokat is hasonló rendszer kiépítésére bíztat, mivel a szabad hozzáférhetőséget biztosító kezdeményezés csak nemzetközi együttműködéssel működhet hatékonyan. A világszerte publikált mintegy 23 ezer tudományos folyóirat több mint ötödét, 5 ezret brit kiadók adják ki.

Bojkottot hirdettek a kutatók

A terv kidolgozására azután került sor, hogy a közelmúltban közel 11 ezer kutató hirdetett bojkottot az egyik legnagyobb tudományos folyóiratokat kiadó cég, a holland Elsevier ellen, tiltakozva annak tisztességtelen üzletpolitikája ellen. Az akadémiai tavasznak is nevezett kutatói felháborodás oka az volt, hogy a folyóiratokhoz való hozzáférés éves szinten több millió fontba kerül az egyetemeknek, míg a szerzők nem kapnak fizetséget a kiadótól a publikálásért. A kiadók szerint költségeik a magas színvonalú szakmai lektoráció biztosításával magyarázhatók.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.