Teofil
5 °C
10 °C

Új piszeorrú majmot fedeztek fel Burmában

2012.05.27. 09:00
| Módosítva: 2013.02.26. 16:59
A tudósok azt hitték, a piszeorrú majmok minden fajtáját ismerik már. És akkor jött a burmai fekete majom.

A genetikai vizsgálatok szerint a piszeorrú majmok új faját fedezték a kutatók két éve Burmában.

Christian Roos, a göttingeni német főemlőskutató központ munkatársa és kollégái megállapították, hogy új, eddig ismeretlen fajjal állnak szemben. "Eddig úgy véltük, a piszeorrú majmok minden faját ismerjük már" - mondta a genetikus.

Fotó: FFI/BANCA/PRCF

A szakértő szerint az egyelőre nem bizonyított, hogy a majmok valóban tüsszögnek, ha esni kezd az eső. "Lehet, hogy ez csak a vadászok körében terjedő mese, de elképzelhető, hogy így van, mert a majmoknak az orrába folyik a víz" - véli Roos. Az állatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy orrnyílásuk felfelé nyitott.

Az eddig ismert fajoktól a Burmában megismert majmokat teljesen fekete szőrük különbözteti meg, amely csak az orruknál, a szakálluknál és a hátsójukon fehér.

A piszeorrú majmoknak ezt az új faját a kihalás veszélye fenyegeti. A tudósok becslése szerint mintegy háromszáz példánya él még, létüket azonban az erdők kivágáa és a vadászat veszélyezteti.

A burmai hatóságok kezdeményezéseinek köszönhetően van remény a majmok megmentésére, a kormány ugyanis egy nemzeti park kialakítását vette tervbe - mondta el Roos.

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!