Emőke
8 °C
19 °C

Hídnak ütközött a vízen vontatott űrsikló

2012.06.05. 18:12

Letört egy darab az Enterprise űrsikló szárnyából, miközben a new yorki Intrepid repülőgép-múzeumba szállították. A lapos uszályon vontatott Enterprise-ot a szél sodorta neki a híd oldalának, de jelentős sérüléseket nem szenvedett – írta az mnn.com.

Az uszályon utazó Dennis Jenkins szerint a vasúti híd igen szűk volt, az űrsiklónak mindössze néhány méter állt rendelkezésre az oldalsó pillérek és a hídpálya között. "Az anyatermészet nem mosolygott ránk. Ahogy a bárka besiklott a vasúti felüljáró alá, a szél elkapta, és tolta a híd jobboldali felépítménye felé. Szerencsére a kár enyhe, sem a szerkezet, sem a mechanika nem sérült meg” - számolt be Jenkins.

Az Enterprise űrsikló a NASA Space Shuttle rendszerének prototípusa volt. Az űrben ugyan sosem járt, de számos légköri próbarepülést teljesített a hetvenes évek második felében. Az űrsiklót a USS Intrepid egykori világháborús repülőgép-hordozóból kialakított múzeumhajón tervezik kiállítani, ám a kedvezőtlen időjárás késlelteti a szállítást.

Itt egy videó arról, hogyan utazik a vízen az Enterprise.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.