Martina, Gerda
-1 °C
7 °C

Így szállt le a Curiosity

2012.08.21. 13:54 Módosítva: 2012-08-23 14:51:44

Korábban már több cikkben foglalkoztunk a NASA legújabb Mars-szondájának sikeres landolásával, és néhány olyan képet is láttunk már, ami a leszállás helyét vagy éppen a folyamatát mutatta, mostanáig azonban az amerikai űrhivatal adós volt a testközelből készült felvételekkel.

Az alábbi, a Spaceflight101.com szerkesztői által összeállított videón ott kapcsolódunk be a történésekbe, ahonnan a jármű aljára szerelt kamera szempontjából igazán érdekessé válnak a dolgok. A kapszulát a légköri súrlódástól védő hőpajzs lerobbantása az első momentum, ezt követően pedig a zuhanás utolsó két szakaszát, a fékezőrakétás irányított lassulást, illetve a Curiosityt lebegve a földre eresztő égi darus manővert követhetjük a marsi ereszkedés közben képeket készítő, a MARDI (Mars Descent Imager) nevű kamera összefűzött felvételein. Az utolsó pár másodpercben a lebegést biztosító rakéták keltette porviharban szinte semmit sem látni.

A második, szintén most közzétett videón a hőpajzs végzetét nézhetjük meg: a marsi felszín felett először csak a négy és fél méter átmérőjű alkatrész árnyéka tűnik fel, aztán hatalmas porfelhőt csapva a hőpajzs is megérkezik az 563 millió kilométeres utazás végére.

Családbarát szállások

Pihenés Apának és Anyának, szórakozás a gyerekeknek. Így pihenheti ki magát a teljes család

Siutak, síszállások

Már tart a szezon, ne maradjon le! Ausztria, Franciaország, Szlovénia, Olaszország..