Ráfújható gázzal tartható frissen a banán
A boltból hazavitt banán nagyon gyorsan túlérik, megpuhul és bebarnul, mert számos gyümölccsel ellentétben nem lassul le az érési folyamata, miután elérte a teljes érettséget. A gyümölcs ilyenkor továbbra is cukrot állít elő, ami lehetővé teszi, hogy a banánhéjon lévő baktériumok szaporodjanak és elindítsák a gyümölcs rothadását.
Ezt a rothadási folyamatot tudták lelassítani a Tiencsini Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói, akik rákpáncélból nyert kitozánból készítettek érést gátló védőgázt.
Hszihung Li kutatásvezető az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján ismertette eredményüket. Miután befújták a kitozánnal a zöld banánokat, azok 12 nappal tovább maradtak frissek. A kutató elmondta, hogy a bevonatot a fogyasztók otthon is használhatják, de a boltokban és szállítás közben is frissen tartja a gyümölcsöt.