Ágnes
-13 °C
0 °C

Ipadre költözik Einstein agya

2012.09.25. 16:58
Az agy, ami forradalmasította a fizikát, mostantól tíz dollárért (nagyjából 2200 forintért) letölthető iPad-alkalmazásként. Albert Einstein zsenialitása ugyan nincs az árban, de a kedden megjelent alkalmazás a tudós agyáról készült részletes felvételekhez enged hozzáférést.

A chicagói orvosi múzeumnak sikerült beszkennelnie és digitalizálnia csaknem 350 felbecsülhetetlen értékű metszetet, amelyet 1955-ben bekövetkezett halála után Einstein agyából készítettek. Az alkalmazás segítségével a kutatók és hallgatók úgy pillanthatnak bele a Nobel-díjas tudós agyába, mintha mikroszkópon keresztül tennék ezt.

Einstein halála után Thomas Harvey patológus végezte el a boncolást, eközben eltávolította a tudós agyát abban a reményben, hogy a jövő kutatói felfedezhetik a zsenije hátterében álló titkot. Harvey kutatóknak is adott a mintákról és részt vett egy 1999-es tanulmányban, amelyet a The Lancet című orvosi folyóiratban ismertettek. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy Einstein agyának egyik területe – a fali lebeny – 15 százalékkal nagyobb volt a szokásosnál. A fali lebeny a matematika, a nyelv és a térbeli kapcsolatok megértésében játszik fontos szerepet.

Az új iPad-alkalmazás lehetővé teheti a kutatóknak, hogy az eddiginél is mélyebbre ássanak olyan agyterületek felkutatásával, ahol a neuronok sűrűbben kapcsolódnak egymáshoz a szokásosnál – magyarázta Phillip Epstein idegtudós, a múzeum szakértője.

Mivel az agyszöveteket a modern képalkotó technológiák megjelenése előtt konzerválták, gondot okozhat a kutatóknak, hogy kitalálják az egyes szeletek pontos származási helyét Einstein agyán belül. Bár az új alkalmazás az agy főbb régiói szerint rendszerezi a metszeteket, nem egy anatómiai modell precizitásával helyezi el őket a térképen.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.