Robotruhát kapnak a fukusimai munkások

2012.10.18. 14:11

Egy japán vállalat hetvenkilós, a mozgást segítő belső motorokkal ellátott sugárzásvédelmi robotruhát készített a Fukusima-1 atomerőműben dolgozók munkásoknak. A csütörtökön bemutatott, szkafanderre hasonlító ruhát a Cukubai Egyetem és a Cyverdyne cég fejlesztette ki a fukusimai munkások számára. A gyártó szerint a HAL névre keresztelt ruha részleges védelmet nyújt a radioaktív sugárzással szemben, miközben lehetővé teszi a nehéz fizikai munkavégzést is.

A tavaly márciusi atomerőmű-baleseten dolgozó szakemberek jelenleg polietilén védőruhákat viselnek a létesítményen belül és annak közelében, ezek azonban nem nyújtanak védelmet a sugárzás ellen. A fémből készült robotruha a tervezők szerint felére csökkentheti a munkások által kapott sugárdózist. A ruhában ventilátor, hátán pedig egy különleges hűtőrács gondoskodik a komfortos munkavégzésről. A ruhát hőmérővel és pulzusmérővel is felszerelték; így próbálják biztosítani, hogy a munkások ne kapjanak hőgutát.

Nem a robotruha az első sajátos innováció a fukusimai katasztrófával kapcsolatban. Az erőműben, ahol továbbra is magas sugárzási értékeket mérnek, egyre több felderítési és javítási munkát végeznek különféle, a robottechnológiákban világelső japán cégek által tervezett robotok.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport