Az olasz tudósok hazudtak az abruzzói földrengésről

2012.10.25. 17:05
Elhallgatták volna a veszélyeket a 2009-es abruzzói földrengés miatt börtönbüntetésre ítélt olasz tudósok – derül ki a La Repubblica napilapban csütörtökön közölt telefonbeszélgetésből, amely szerint a katasztrófavédelem egykori felelősei szándékosan nem mondtak igazat.

„Mit mondjak, amikor azt kérdezik tőlem, lesznek-e újabb rengések?" – telefonált Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet és a polgári védelem katasztrófa-megelőzési bizottságának volt elnöke a polgári védelem korábbi vezetőjének, Guido Bertolasónak. Utóbbi erre azt válaszolta, hogy „az igazságot nem szabad elmondani".

A beszélgetés három nappal követte azt a földrengést, amely 2009. április 6-án romba döntötte l'Aquilát és a környékbeli negyvenkét települést.

A La Repubblicában megjelent telefonbeszélgetést a hatóságok hallgatták le.

Boschit és hat szakértő társát október 22-én a l'aquilai bíróság hat év börtönre ítélte gondatlanságból elkövetett emberölésért. Bertolaso ellen idén indult vizsgálat ugyanennek a vádnak az alapján.

A lehallgatott telefonhívások azt bizonyítják, hogy a polgári védelem vezetője és a tudósbizottság tagjai 2009 márciusa óta tudtak a fenyegető veszélyről. A folyamatosan erősödő előrengések miatt aggódó abruzzói lakosságot azonban azzal nyugtatták, hogy kizárták egy pusztító földrengés bekövetkezésének lehetőségét.

Az elítélt tudósok rosszul mérték fel a veszélyt, és erről nem korrekt információkat adtak – reagált Rodolfo Sabelli, a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács (Csm) elnöke. Sabelli e nyilatkozatával a környezetvédelmi miniszternek válaszolt, aki a tudóspert a Galileo Galileit elítélő inkvizíció eljárásához hasonlította.

Igazságos ítéletnek nevezte viszont Boschi és társai börtönbüntetését a Codacons fogyasztóvédelmi szövetség, amely szerint „a tudósoknak tudniuk kell, hogy felelősségvállalás nélkül nem tölthetnek be fontos pozíciókat".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport