Tudósok menekülnek a katasztrófavédelemből

MTI/Index
2012.10.25. 10:27

A tudósok menekülnek az olasz katasztrófavédelmi intézményekből, miután a bíróság hat évre ítélte a 2009-es abruzzói földrengésért felelősnek tartott tudósokat – figyelmeztettek szerdán az olasz tudományos élet és a polgári védelem képviselői.

Senki sem vállalja többé a felelősséget, ha a tudományos munkáért börtön jár – nyilatkozta Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet volt igazgatója a SkyTg24 hírtelevíziónak. Boschi azt kérdezte, miért csak a tudósokat vonták felelőségre, miért nem állították bíróság elé az Abruzzóban a minimális földrengésbiztonság nélkül építkező vállalkozókat és politikusokat.

Boschit és hat tudóstársát hétfőn fejenként hat év börtönre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölésért. A bíróság szerint nem tettek meg mindent a 2009. április 6-án l'Aquilát és környékét romba döntő földrengés okozta emberi és anyagi károk megelőzése érdekében.

Lesújtónak nevezte a bírósági ítéletet Lorenzo Dellai, Trento tartomány elnöke, az olasz tartományok és a polgári védelem alkotta vegyes bizottság tagja. Egyúttal úgy vélte, hogy újra kell gondolni a katasztrófavédelem és a tudományos élet együttműködését. Az olasz polgári védelmet fenyegető bénulásra figyelmeztetett Franco Barberi, a polgári védelem vezetője is, miután a bírósági ítéletet követően testületileg lemondott a szervezet keretében működő, tudósok alkotta katasztrófavédelmi bizottság.

A testület távozó elnöke Luciano Maiani fizikus, az olasz nemzeti kutatóintézet volt elnöke, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) volt igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ítélet után „lehetetlenné vált az állam részére végzett magas szintű tudományos munka, és büntetőjogi garanciák nélkül nem adottak a nyugodt tudományos munka feltételei".

Tényleg hibáztak

A tudományos élet képviselőinek felháborodása valahol érthető, hiszen a földrengések nem jósolhatók meg előre. Azonban a vádlottakat nem ezért ítélték el: az ügyészség végig egyértelművé tette, hogy az eljárás a rossz kockázatkommunikációval függ össze, a vád arra épült, hogy a tudósok pontatlan, hiányos és ellentmondásos információkat közöltek.

Az olasz Jelentős Veszélyek Bizottsága által alkalmazott tudósoknak az volt a feladatuk, hogy felmérjék a földrengések kockázatát, és kommunikálják azt a kormány és a nyilvánosság felé. A tudósok a tudományos részt rendesen el is végezték, azonban a kommunikációt a polgári védelem egy tisztviselőjére hagyták, akinek nem voltak megfelelő tudományos ismeretei – ez a New Scientist és a Nature szerint is hiba volt.

A tisztviselő a 2009-es földrengés idején a sajtónak tett nyilatkozatai nem festették le a valós helyzetet. „A tudományos közösség azt mondta nekünk, nincs veszély. (...) A helyzet kedvezőnek tűnik” – fogalmazott például egy esetben. Ez nem felelt meg a valóságnak, mert bár időben nem jelezhetők előre pontosan a földrengések, a szeizmológiai szempontból kockázatos helyszínek ismertek. A kutatóknak ekkor közbe kellett volna avatkozniuk, de nem tették, a megnyugtató üzenet elterjedt L'Aquila környékén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport