Elhunyt Sir Patrick Moore csillagász

2012.12.09. 17:26

Elhunyt vasárnap Sir Patrick Moore világhírű brit csillagász, számtalan tudományos mű szerzője. Moore-t 89 éves korában, otthonában érte a halál. Sir Patrick az utóbbi években sokat betegeskedett, és a múlt héten is kórházban kezelték. A haláláról kiadott vasárnapi közlemény szerint azonban úgy döntött, hogy otthonában szeretné tölteni utolsó napjait, és orvosai is úgy ítélték meg, hogy további kórházi kezelésétől érdemi javulás már nem lenne várható.

Moore csillagásznemzedékeket nevelt fel, médiaszemélyiségként pedig világcsúcstartó volt: ötven évig vezette a BBC televízió The Sky at Night (Az éjszakai égbolt) című, havonta jelentkező rendkívül népszerű csillagászati ismeretterjesztő műsorfolyamát. Ő volt a televíziózás egyetemes történetének egyetlen olyan műsorvezetője, aki öt évtizeden keresztül jelentkezett ugyanazzal a tudományos programmal.

Brian May, a Queen együttes gitárosa, aki maga is asztrofizikus, és néhány éve Sir Patrick Moore-ral közösen publikált könyvet a világegyetem történetéről, vasárnapi megemlékezésében pótolhatatlannak nevezte az elhunyt tudóst. "Soha nem lesz még egy Patrick Moore, de szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hogy legalább egy megadatott nekünk" - fogalmazott a zenész-csillagász.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport