Megnyílt a Szent-Györgyi Albert Agóra Szegeden

2012.12.13. 13:30

Megnyitották a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórát, a több mint kétmilliárd forintos beruházásból létrejött kulturális és tudományos kutatóközpontot. Az avatóbeszédében Botka László polgármester azt mondta, az új intézmény a város legfontosabb értékét, a tudást jelképezi és mutatja be, és ezt a tudást, a tudományt mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. A központ működésének elsődleges célja, hogy felkeltse a látogatókban az olthatatlan vágyat a tudás iránt, a régióban folyó kutatások közérthető bemutatásával a gyerekek érdeklődését már fiatal korban a természettudományok felé terelje – mondta a politikus.

A 6750 négyzetméteres hasznos alapterületű épület földszintje és első emelete közművelődési funkciókat tölt be. Itt kap helyet például a hatvanéves Százszorszép Gyermekház, ami a nevével ellentétben a legkisebbektől a nyugdíjasokig mindenkinek kínál programokat.

Az 1,6 milliárd forintos uniós támogatással létrehozott központ egyik fontos attrakciója a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ide költöző informatikatörténeti múzeuma. Az Európában egyedülálló gyűjtemény megismerteti a látogatókat a számítástechnika múltjával a logikai gépektől egészen a világhálóig. Az SZTE Informatórium interaktív kiállítási tere az egyetemen zajló informatikai kutatásokba enged bepillantást. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával közösen látványlaboratóriumokat alakítottak ki, ahol a természettudományok törvényszerűségeit, érdekességeit ismerhetik meg a Tisza-parti városban tanuló vagy idelátogató diákok és a felnőttek.

A két fiatal építész Báger András és Helmle Csaba tervezte központot a legkorszerűbb energetikai berendezésekkel látták el: a fűtést és a hűtést a földhőt hasznosító talajszondák biztosítják, a melegvizet napkollektorok, az elektromos áram egy részét napelemek állítják elő.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM