Ember okozhatott földrengést Oklahomában

2013.03.30. 11:29

Nagy vihart kavart a Geology című tudományos szaklapban megjelent tanulmány arról, hogy a 2011-es nagy oklahomai földrengést legalább részben az olajkitermelésben alkalmazott technológiák okozhatták. A tanulmányt egy elismert szakértő, az oklahomai egyetem szeizmológus professzora, Katie Keranen jegyzi, az állam szeizmológiai hivatalának vezető szakértője, Austin Holland viszont azt állítja, az ő vizsgálatuk szerint nincs összefüggés az emberi tevékenység, és a földrengés között, az teljes mértékben természetes eredetű volt. Természetesen ezen az állásponton vannak az érintett olajipari cégek szakértői is.

2011. novemberében Oklahoma állam történetének legnagyobb földrengéseit regisztrálták Prague városának közelében (a települést cseh bevándorlók alapították, innen az ismerősen hangzó név). A rengések három napon át tartottak, a legerősebb elérte a Richter-skálán az 5,7-es értéket. Emberéletben nem esett kár, de 14 ház összedőlt a rengésben. Prague egy kisebb törésvonal közvetlen közelében fekszik, és a környéken évtizedek óta alkalmazzák az olajkitermelésben azt a technológiát, amiben vizet pumpálnak le a megfúrt talajrétegbe, hogy a nyersolaj nyomását és hőmérsékletét növeljék, illetve a viszkozitását csökkentsék, és így megkönnyítsék a kitermelést. A tanulmány szerint ez a megoldás növelte a földrétegekben amúgy is meglevő feszültséget addig, hogy az földrengésben szabadult fel. Oklahomában ennek a technikának az alkalmazása az állami szeizmológiai hivatal vizsgálatához van kötve, míg például a szomszédos Arkansas állam egyáltalán nem engedélyezi.

Az olajkitermelés okozta földrengések témája azóta került az érdeklődés középpontjába, hogy Amerikában rövid idő alatt nagyon népszerű lett a palagáz és palaolaj kitermelése. A sokak által energetikai forradalomként ünnepelt kitermelési technológia hasonló módszerrel, a nyersanyagot tartalmazó talajrétegbe nagy nyomású víz pumpálásával, és ott repedések létrehozásával dolgozik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport