A hangyák előre érzik a földrengéseket

2013.04.15. 16:27

Érdekes felfedezést tett Gabriele Berberich, a Duisburg-Essen Egyetem kutatója. Állítása szerint a hangyák megérzik a közelgő földrengést, és ilyenkor nem mennek be bolyaikba. A kutató a vöröshangyák által elárasztott német erdőkben vizsgálta az állatok szokásait.

Éjjel-nappal figyelte kamerákkal a hangyák viselkedését, emellett speciális szoftvert is használt, amely katalogizálta viselkedésük változását. A vizsgált időszakban tíz olyan földrengés volt, amely 2-3,2 magnitúdójú volt és számos kisebb rengést is észlelt. A hangyák viselkedése csak a 2-nél nagyobb magnitúdójú rengéseknél változott meg. Ez az a rengés, amit már az emberek is érzékelnek.

ants-41313 650x366

Napközben a hangyák a szokásos napi tevékenységüket végezték, éjszakánként pedig a hangyabolyokba tértek vissza. Földrengések előtt azonban kerülték a bolyokat, még akkor is, ha ilyenkor ki voltak téve a ragadozóknak. Egészen földrengésig nem tért vissza normális viselkedésük.

A kutató arra próbált választ keresni, hogyan lehetséges a földrengések előrejelzése. Berberich szerint az egésznek köze lehet a különböző gázok változásához, esetleg a Föld mágneses mezőjében bekövetkezett változásokat érzékelik a hangyák. A kutató most azt tervezi, hogy tektonikailag aktívabb területen folytatják a kutatásokat, hogy kiderüljön, tényleg előre tudják-e jelezni a hangyák a földrengést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport