Mihály
11 °C
25 °C

Sertésinfluenza pusztít Dominikán

2013.06.04. 13:47

Négy évvel a világjárvány után ismét áldozatokat szed a H1N1-es influenzavírus, ezúttal a Dominikai Köztársaságban. Médiabeszámolók szerint a vírus az elmúlt tíz napban két terhes nővel, két férfival és egy kislánnyal végzett.

A 7 Días című lapnak az egészségügyi miniszter, Rafael Schiffino helyettese azt nyilatkozta, hogy a legtöbb megbetegedést az ország északi részén fekvő Cibao térségében észlelték. Az első halálesetet május 25-én jelentették az illetékes hatóságoknak. Azóta több ezer feltételezett H1N1-es megbetegedést vizsgálnak, de a betegség még nem öltött járványos méreteket. A hatóságok szerint pánikra nincs ok, mivel elegendő oltóanyag van, és el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat a leginkább veszélyeztetett csoportoknál: a terhes nőknél, az öt év alatti gyermekeknél és az idősebbeknél.

A kezdetben sertésinfluenzának nevezett kór az észak-amerikai földrészen észlelt első esetek után, 2009 áprilisától kezdve rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A WHO akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18,5 ezer halálesetet lehetett a H1N1-hez kötni. A Lancet Infectious Diseases című londoni egészségügyi szaklap egy tavalyi cikkében viszont azt írta, hogy a pandémiás H1N1 influenzavírus legalább tizenötször ennyi emberrel végezhetett.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.