Az életkor is kihat a konfliktuskezelésre

2013.07.02. 11:54

A San Franciscó-i Állami Egyetem hétfőn bemutatott tanulmányához 127 középkorú és idősebb házaspár életét követték figyelemmel tizenhárom éven át. Az eredmények szerint az életkor növekedésével párhuzamosan egyre gyakrabban fordul elő, hogy a vélemények ütköztetésekor a vitázó párok témát váltanak.

A Journal of Marriage and Family című online lapban publikált tanulmányukban a szakértők azt írják, hogy míg az évek során a kommunikáció aspektusai nem sokat változtak, mind a férjek, mind a feleségek egyre nagyobb hajlandóságot mutattak a konfliktusok elkerülésére. Gyakrabban váltottak témát, vagy próbálták más módon elkerülni a vitát.

A kutatók szerint általánosan elmondható, hogy egy kapcsolatnak nem tesz jót a konfliktuskerülés, de ez elsősorban az új problémákkal találkozó, fiatal párokra érvényes. Az idősebb párok, akik már évtizedeken át több nézeteltérést is lebonyolítottak, az elkerülés jó megoldás lehet arra, hogy a beszélgetést robbanékony témáról semleges vagy kellemes téma irányába tereljék.

Sarah Holley, a San Francisco Állami Egyetem pszichológusa elmondta, hogy más kutatások már bebizonyították, hogy az emberek idővel egyre inkább a pozitív élményeket keresik, kevesebb hangsúlyt fektetnek a vitákra. A korral járó viselkedésváltozás feltehetőleg abból a vágyból táplálkozik, miszerint a hátralévő életévekből a legjobbakat akarják kihozni a házastársak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM