Nem egyedül temették el III. Richárdot

2013.07.30. 16:34

Egy másik koporsót rejtett magában az a kőkoporsó, amelyre még tavaly szeptemberben bukkantak régészek Nagy-Britanniában III. Richárd maradványai után kutatva. Mostanáig kellett várni rá, hogy ez kiderüljön, mivel a koporsót csak most hétfőn nyitották föl.

Csak nyolc ember tudta kiemelni a két méter hosszú, egyik végén 60, a másikon 30 centiméter széles kőkoporsóból a benne lévő ólomkoporsót. A brit régészek még sosem láttak ilyen kettős koporsót; egyelőre nem tudják, kit temethettek bele. Az ólomkoporsót óvatosan akarják felnyitni a régészek, hogy ne sérüljenek a benne lévő maradványok. Lehet, hogy erre még egy darabig várni kell, mert nem döntötték el, pontosan hogy nyissák ki. Az biztos, hogy a koporsó nem üres, mert egy helyen lyukas, és ezen át látni a halott lábát.

A koporsó annak a leicesteri autóparkolónak a felszíne alól került elő, amely III. Richárd maradványait is rejtette. A rózsák háborújának végső vesztese 1485-ben halt meg a bosworthi csatában. Szerény temetést kapott a Bosworthhöz közeli, ferences rendi Grey Friars templomban. A csontjait csak tavaly találták meg, és idén sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani. A teszthez a hajdani uralkodó jelenkori leszármazottjai adtak DNS-mintát.

A héten felnyitott kettős koporsó is a Grey Friars templom alapmaradványai közül került elő. Bár a kutatók nem tudják, kit temethettek el benne, feltételezéseik azért vannak. Három jelöltjük közül kettő – az 1272-ben meghalt Peter Swynsfeld és az 1330-ban elhunyt Nottinghami William – egyaránt az angol ferences rend vezetője volt. A harmadik esélyes Peckletoni Sir William de Moton lovag, akinek halálát 1356 és 1362 közöttre teszik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport