Földrengés után több lány születik

2013.08.06. 14:45

A 2011. márciusi nagy japán földrengés után a katasztrófában leginkább érintett területeken statisztikailag kimutathatóan több volt a lány az újszülöttek között, mint a fiú – állapította meg a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatása. A 2006 és 2011 vége közti születési adatokat elemezve arra a megállapításra jutottak az amerikai tudósok, hogy míg a földrengés és cunami sújtotta övezetben 2,2 százalékkal kevesebb fiú született a földrengés után, a távolabb fekvő japán területeken nem volt kimutatható ilyen eltolódás a nemek arányában.

Hasonló eredményt, a fiú újszülöttek számának csökkenését mutatta egy másik vizsgálat Amerikában a 2008-ban kitört nagy gazdasági válság hatására. Úgy tűnik tehát, hogy valamiféle, valószínűleg evolúciós okból a különösen nagy stresszre úgy reagálunk, hogy több lány csecsemőt hozunk a világra.

A jelenség magyarázata egyrészt az lehet, hogy a katasztrófa után több lány utód fogan meg, vagy az, hogy több fiú magzat vetél el. A tudósok mindkét hatásra találtak bizonyítékot a kutatás során. Sőt, egy harmadik magyarázat is felmerült, ami mindkét jelenséget erősítheti: ilyen, nagy stresszel járó időszakokban a férfiak tesztoszteronszintje lecsökken, ez pedig azzal jár, hogy kevesebb lesz, és gyengébbek lesznek az Y kromoszómát hordozó, vagyis fiú utódot nemző hímivarsejtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport