no

Súlyos katasztrófaveszély Ukrajnában

2013.08.09. 17:38

Akár a csernobilihez fogható környezeti katasztrófa is bekövetkezhet Nyugat-Ukrajnában, ha nem semlegesítik sürgősen az egy bányatóban felhalmozódott 15 millió tonnányi méreganyagot – írja több hírportál a kárpátaljai sajtóra hivatkozva. A felhagyott sóbánya jelentette veszélyről már évek óta tudnak a szakértők, de egy mostani vizsgálat  eredményei miatt most a legmagasabb, narancs szintű ökológiai vészjelzést adták ki Ivano-Frankovszk megyében. Ha a súlyosan szennyezett tóból a vegyi méreg nagyobb mennyiségben bejut a vízrendszerbe, az hatalmas területeken pusztíthatja el szinte a teljes ökoszisztémát.

pot

A Kutas város melletti sóbányát azért zárták be 2008-ban, mert Lviv környékén a környezetszennyező kitermelés miatt már rendszeresen voltak savas esők. A termelés előkészítés nélküli beszüntetése után gyakorlatilag nem tettek semmit a felhalmozódott káros anyagok semlegesítésére és a környezet megóvására.

A dombrovszkiji bányatóban a bánya 1967-es nyitása óta rengeteg vegyi méreg halmozódott fel. Egy friss vizsgálat szerint a tó 16 millió köbméternyi szennyezett vizében a káros anyagok aránya ezerszer haladja meg az egészségügyi határértéket. A helyzet mára annyira súlyossá vált, hogy ökológusok szerint félő, hogy a közeljövőben elveszíthetik az ellenőrzést a szennyeződés felett.

A karsztrendszereken keresztül jelentős mennyiségű szennyezett víz juthat be a mélyebben fekvő vízrétegekbe, a földalatti vizek szennyezettsége miatt ezért 120 kilométeres körben a mezőgazdasági területek is közvetlen veszélyben vannak. Ha megemelkedik a talajvíz szintje, a föld már most is sós lesz, mondják a helyi gazdák.

De ennél is sokkal nagyobb méretű katasztrófával fenyeget, hogy a mérgezett tó gátja rossz állapotban van, a víz szintje pedig az elmúlt egy évben jelentősen megemelkedett. Ha a bányató közvetlen szomszédságában, attól mindössze 50 méterre folyó Szivka folyóba jutna a méreganyag, onnan a Fekete-tengerbe ömlő Dnyeszterre is továbbterjedne a szennyeződés. Ez óriási kiterjedésű ökológiai katasztrófát jelentene, ami akár 10 millió embert is fenyegethet Ukrajnában és Moldáviában. Mihail Malkov, az ENSZ ökológiai szakértője szerint egy ilyen méretű környezetpusztulás szinte egy „második Csernobillal” érne fel.

Dangerous places and hotels of Ukraine nagyobb térképen való megjelenítése

A helyzet a remények szerint még menthető, de ehhez a bányató vizéből speciális eljárással kellene kivonni a mérgező anyagokat. Hogy ez mennyibe kerülne, nem tudni, a minisztériumi költségbecslés eredményét nem hozták nyilvánosságra, állítólag a rendkívül nagy összegek miatt. Három éve a központi költségvetés 50 millió ukrán hrivnyát biztosított a gátak legkritikusabb állapotban lévő szakaszainak megerősítésére, az összeg jelentős hányada azonban menet közben eltűnt az államigazgatásban.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM