Egymás agyát irányították az interneten

2013.08.28. 10:12

Elkészült a világ első olyan agyi interfésze, ami két embert köt össze. A Washingtoni Egyetem szenzációs kísérletében az interneten továbbították egy kutató agyi jeleit, és ennek segítségével meg tudták mozdítani a távolabbi laboratóriumban várakozó kollégájának a kezét.

Pár hónapja számoltunk be arról, hogy a Duke Egyetem kutatói össze tudták kötni két patkány agyát, míg a Harvard Egyetemen egy ember és egy patkány agya között létesítettek kapcsolatot. A washingtoni kísérlet résztvevői, Rajesh Rao és Andrea Stocco szerint ők voltak az elsők, akik két emberi agy közé építettek elektromos interfészt. A két kutatónak nagyon vad terveik vannak: „Az egyik ember agyában tárolt tudást közvetlenül át akarjuk vinni egy másik ember agyába” – mondta Stocco.

A mérnök Rao több mint egy évtizede dolgozik a washingtoni laboratóriumában, hogy végre össze tudja kötni az emberi agyat egy számítógéppel. Az ehhez szükséges technológiák gyors fejlődését látva már 2011-ben úgy gondolta, hogy be tudja mutatni az emberi agyak közti számítógépes kommunikációt, ezért összeállt a pszichológus Stoccóval, és közösen folytatták a kísérletezést.

Augusztus 12-én a Rao a fejére húzott egy elektródákkal teli sapkát, amit elektroenkefalográfiás (EEG) berendezésre kötött, hogy leolvassa agya aktivitását, Stocco pedig egy mágneses stimulációra képes eszközt helyezett a fejére, közel ahhoz az agyterülethez, amely a kéz mozgásáért felelős.

Rao az előtte lévő számítógépen olyan videojátékoat kezdett játszani, amit az agyhullámaival tud irányítani, és ehhez azt kellett elképzelnie, hogy a jobb kezét mozgatja. Ezzel szinte teljesen egy időben Stocco keze – aki nem látta a játékot, és zajszűrő füldugót viselt – önkéntelenül megmozdult, és a mutatóujjával megbökte a keze elé helyezett billentyűzeten a szóköz gombot. Stocco szerint ez olyan érzés volt, mint amikor az ember tikkel, és önkéntelenül megrándul a keze.

Ez a tudományos áttörés még nagyon messze van attól, hogy a Mátrix főhőseihez hasonlóan egy gép segítségével tanuljunk meg új dolgokat. Rao elmondta, hogy a berendezésük egyelőre csak bizonyos agyi jeleket tud értelmezni, egy ember gondolatait nem képesek elolvasni, és az sem lehetséges még, hogy valaki az akarata ellenére tegyen meg dolgokat, mint valami távirányítós zombi.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM